GEORGE KOOYMANS over zijn ziekte ALS: ‘Voor mijn gevoel gaat het best snel achteruit’

0

Met de gezondheid van de medeoprichter van Golden Earring George Kooymans (74) gaat het niet goed. “Ik loop moeizaam en kan mijn vingers niet meer goed gebruiken. Hoe snel de ziekte zich ontwikkelt weet niemand. Dat is het beroerde bij dit soort aandoeningen. De artsen denken dat het bij mij vrij langzaam gaat, maar naar mijn eigen gevoel gaat het best snel.”

Sinds begin 2021 de onheilstijding over zijn ongeneeslijke spierziekte ALS naar buiten kwam hulde George Kooymans zich in stilzwijgen. Nu hij in staat was om het gezamenlijke jarenlange project met de Amerikaan Frank Carillo af te ronden met het album Mirage stond hij telefonisch Radio5-presentator Felix Meurders te woord. Kooymans vertelde met toenemende spierklachten te kampen.


Auto rijden gaat nog een beetje, lopen gaat moeizaam en mijn vingers kan ik niet goed meer gebruiken. Gitaar spelen is er echt niet meer bij. Ik wil nog best iets met muziek doen, maar zal een nieuwe modus moeten vinden. Ik weet dat er voor gitaristen technische mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld met je ogen de computer te bedienen, ik weet het nog niet precies.”

Zijn ziekte betekende niet alleen het einde in van Golden Earring, maar ook van De Vreemde Kostgangers, de gelegenheidsband met Henny Vrienten en Boudewijn de Groot. Het drietal had een cd in voorbereiding die nog voor de dood van Vrienten helemaal is afgemaakt. “Nu moeten we nog bekijken of we hem uitbrengen, dat zal mede afhangen van de familie van Henny,” aldus Kooymans. “Ik zou het zelf wel tof vinden als het gebeurt en ik denk wel dat het er van komt.”