Geluk tweede kindje MICHAEL BOOGERD en DARYA overschaduwt door haar vader die op de vlucht is voor de Russen

0

Darya Nucci zou nu samen met Michael Boogerd moeten genieten van haar zwangerschap, maar de Oekraïense die samen met de voormalig wielrenner is sinds zij Sterren Dansen op het Ijs in 2001 wonnen maakt zich vooral zorgen om haar vader. Die moest vluchten uit zijn huis in de buurt van Charkov, de een na grootste stad in Oekraïne, nadat hij eerder al door de Russische indringers vier dagen werd vastgehouden in een kelder.

Wat Michael Boogerd, hij wordt in mei 50 jaar, betreft had het tweede kindje dat hij over zes maanden met de Oekraïense Daray Nucci (41) krijgt niet direct gehoeven. De ex-wielrenner en huidig co-commentator bij Eurosport en analist bij de NOS vond de twee kinderen die hij al heeft, de dochter van negen met vriendin Daray en zijn 18-jarige zoon Mikai uit zijn huwelijk met voormalig Miss Nederland Nerena Ruinemans, wel genoeg. Maar Darya, de voormalig professionele kunstschaatser die in 2001 in Sterren Dansen op het Ijs werd gekoppeld aan Boogerd waarna de twee al snel een stel werden, wilde zo graag een tweede kindje dat Boogerd na een jaar nadenken vond dat hij haar dat kindje moest gunnen.


“Iemand vroeg me laatst of het een ongelukje was. Nee, dat is het niet. Darya wilde heel graag twee kindjes. Voor mij hoefde het niet per se, maar als ik haar niet geef wat ze heel graag wil, voel ik mij daar verantwoordelijk voor. Een kind brengt ook heel veel extra’s. Ik heb er ongeveer een jaar over gedaan om tot de conclusie te komen dat ik het ook nog wilde. Waarom niet?,” vertelt hij afgelopen vrijdag, aan de vooravond van de Amstel Gold Race Amstel Gold Race die hijzelf won in 1999 en waar hij ook nog eens zes keer op het podium stond, aan De Limburger. Als Daray begin januari zwanger blijkt te zijn is Michael dan ook net zo blij als zij.

Het geluk over de komst van baby wordt al snel, na twee maanden, overschaduwd door het nieuws dat Russisch president Poetin zijn troepen de grens met Oekraïne laat oversteken om, zoals Poetin het noemt, de bevolking te bevrijden. Het is het begin van een oorlog die nog altijd voortduurt. Een oorlog die maakt dat voor Darya, die bij haar komst naar ons land nu elf jaar geleden al zei zich nooit huis gevoeld te hebben in haar vaderland Oekraïne, van de ene op de andere het babygeluk naar de achtergrond verdwijnt.


De oorlog in het Darys’s geboorteland mag voor haar in de villa in het Belgische Kalmthout, net over de grens bij Roosendaal, letterlijk ver weg zijn, ze maakt zich vanaf die 24ste februari als de Russen haar vaderland binnenvallen wel grote zorgen over familie en vrienden. De afgelopen zes weken tuurt Darya bijna voortdurend op haar smartphone om de laatste ontwikkelingen in haar vaderland te volgen en telefonisch contact te houden met haar vader die zijn huis heeft in de buurt van Charkov.

Als haar vader van de ene op de andere dag zijn telefoon niet meer opneemt slaat bij Darya de paniek toe. Het duurt vier dagen voor Darya weer contact weet te leggen met hem. Dan blijkt dat haar vader gearresteerd is door de Russen troepen omdat zij bij een controle op zijn telefoon filmpjes hadden gevonden over de oorlog. Dary’s vader wordt vier dagen vastgehouden in een kelder, krijg dan zijn telefoon terug en hij wordt vrijgelaten. Hij besluit huis en haard in Charkov achter te laten en te vluchten naar zijn zus in Rusland. Daar wacht hij nu in het land van de vijand op betere tijden voor zijn Oekraïne.

Waar Darya in het openbaar zwijgt over de oorlog in haar geboorteland land dat zijn op 21ste verliet, zegt man Michael Boogerd in het regionale dagblad: “Het is een rare tijd voor ons. Je voelt de spanning in huis.” Boogerd vertelt ook met welke ogen zijn drie maanden zwangere vriendin naar de oorlog in haar vaderland kijkt. “Vol onbegrip en verdriet. Ze vindt Poetin een mafkees en is heel bang dat de dreiging dichterbij komt. De kerncentrale van Doel is hier niet ver weg. Toen Poetin onlangs sprak over nucleaire dreiging kon je in België gratis jodiumpillen afhalen in de apotheek. Dat is Darya meteen gaan doen en ik moest van haar ook een doosje gaan halen. Ze heeft een heel pakket klaarstaan waar we twee weken de kelder mee kunnen induiken als er iets mocht gebeuren. Zij is daar veel meer mee bezig dan ik. Ik lach het een beetje weg. Op een gegeven moment ben je er ook een beetje klaar mee. Wij hebben de oplossingen ook niet.”

De zwangerschap van Darya, zo vertelt Michael Boogerd, zorgt ook niet dat de oorlog in de Oekraïne bij vriendin Darya naar de achtergrond verdwijnt. “Ik weet het niet. Darya is een aparte wat dat betreft. Ze snapt niet dat vrouwen kunnen genieten van een zwangerschap. Ze is heel praktisch. Wil graag een kind opvoeden, maar genieten van een dikke buik? Nee. Het is ook niet zo dat ik elke avond over haar buik aan het wrijven ben.”