Geleerd van Grieks drama: Oranjes annuleren kerstvakantie naar Argentinië en gaan naar Oude Loo

0

Het gezin van koning Willem-Alexander viert, geheel tegen de gewoonte in, kerst en nieuwjaar in eigen Nederland. Daarmee geven ze gehoor aan de oproep van premier Mark Rutte om tot half januari niet naar het buitenland te gaan. de kerstvakantie wordt nu doorgebracht in kasteel Het Oude Loo bij Apeldoorn.

Het tripje in de herfstvakantie, midden in coronatijd, naar de koninklijke vakantiewoning in Griekenland leidde tot een re en dat zal de koning niet een tweede keer overkomen. Nadat de Oranjes hun herfstvakantie moesten afbreken na ophef die was ontstaan, lijkt het erop dat koning Willem-Alexander en zijn gezin de kerstvakantie dit jaar in Nederland zullen doorbrengen.


Volgens RTL Boulevards royaltydeskundige Marc van der Linde heeft het koninklijk gezin hun plannen om af te reizen naar Argentinië afgeblazen om eenzelfde debacle te voorkomen nu minister-president Mark Rutte de Nederlanders heeft opgeroepen om tot half januari niet naar het buitenland te gaan.

In plaats van een kerst in Zuid-Amerika, zullen zij volgens Van der Linden, tijdens de kerstvakantie verblijven in kasteel Het Oude Loo bij Apeldoorn. Het Oude Loo is een rijksmonument en is sinds 1968 eigendom van de Staat der Nederlanden. De Koninklijke Familie, die het kasteel huurt, maakt er vaker gebruik van. De Koninklijke Familie hecht veel waarde aan het domein Het Loo. Het is een plek waar de familie vaak samenkomt, vooral sinds het afstoten van Paleis Het Loo in 1975.

Actievoerders nemen de koning – en voor hem koningin Beatrix – al jaren onder vuur voor de hofjachten in Kroondomein Het Loo. Al in de vorige eeuw trok Faunabescherming van leer tegen de drijfjachten van de Oranjes. Weliswaar werden die in 2002 verboden, maar het lukte de activisten niet om de koninklijke jagers helemaal uit de bossen bij Apeldoorn te verdrijven.

Premier Rutte zwichtte niet voor druk uit de Tweede Kamer om een einde te maken aan de jaarlijkse sluiting. Ook dit jaar is het gebied van 15 september tot 25 december dicht en exclusief beschikbaar voor de koninklijke familie.

Andere terreinbeheerders die een natuursubsidie krijgen moeten hun gronden minstens 358 dagen per jaar openstellen voor publiek en mogen slechts één hectare aanhouden voor privégebruik. De koning mag echter ‘ter bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer’ maar liefst 7200 hectare van het Kroondomein sluiten. Ook geldt de voorwaarde van 358 dagen per jaar voor hem niet.

Recent zorgde de herfstvakantie van koning Willem-Alexander en zijn gezin voor consternatie, omdat het kabinet de oproep deed om zoveel mogelijk thuis te blijven. Hoewel het deel van Griekenland – waar de Oranjes hun vakantiehuis hebben – op dat moment nog code geel had, begreep niemand het vakantiereisje van de koning. Al snel na de commotie besloot de koning om terug te keren naar ons land en bood hij later samen met Máxima excuses aan in een video. “Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben,” zei hij in die video. Hij gaf in de video ook aan tot het besluit zijn gekomen om terug te keren ’vanuit het besef dat ze niet hadden moeten gaan’.