Pagina titel ...
donderdag, september 24
Geldnood Koning Albert: ‘Dan verkoop je toch gewoon je boot’

0
Het in 2008 voor 4.5. miljoen gekochte jacht ALPA, staat te koop voor nog geen drie miljoen euro
Het jacht van de gewezen vorst is ingeschreven als militair vaartuig met diplomatieke status
Albert liet het interieur op maat maken
Op de ALPA kunnen acht tot tien gasten slapen, verdeeld over vier kajuiten
Koning Albert zegt de diesel voor de boot niet meer te kunnen betalen…
De ALPA ligt voor, eventuele geïnteresseerden, voor anker in het Italiaanse Santo Stefano al Mare
In luxe slapen
Een prachtige trap leidt naar het zonnedek
De Technema90 haalt een maximumsnelheid van 30 knopen, zo'n 56km/uur
De bemanning, één scheepscommandant en drie militairen, wordt geleverd en betaald door het ministerie van Defensie
Het in 2008 voor 4.5 miljoen gekochte jacht ALPA, van de gewezen Koning Albert van België staat de koop voor nog geen drie miljoen euro.‘Dan verkoop je toch je boot’ adviseerde een vrouw eind jaren tachtig in een reclamespotje van de Nederlandse Crediet Maatschappij haar man die vreesde in de financiële problemen te komen als een grote klant zijn rekening niet zou betalen. De ondernemer kon niet lachen om dat advies, maar de Belgische koningin Paola lijkt eenzelfde advies gegeven te hebben aan haar man Koning Albert. Het in 2008 voor 4.5 miljoen gekochte jacht ALPA, een samentrekking van hun voornamen, staat de koop voor nog geen drie miljoen euro. En niet omdat het Belgische Koningspaar het luxe varen zat is, maar omdat de gewezen Koning Albert zegt een volle tank diesel, 9500 liter, voor de boot niet meer te kunnen betalen…

In 2013, het jaar van zijn aftreden als Koning der Belgen, maakten Albert en zijn vrouw Paola nog maar twintig dagen gebruik van het jacht. Het onderhoud en de brandstof zouden namelijk handenvol geld kosten. Het waren uitgavenposten die tot Alberts aftreden, juli 2013, door de Belgische staat betaald werden.

(Lees verder na de advertentie)

De oud-koning wilde na zijn pensioen die kosten gewoon doorrekenen aan de staat, maar zijn vraag om een financiële tegemoetkoming en de boot in ieder geval op kosten van de Belgische staat te mogen voltanken, in een volle tank gaat 9500 liter diesel, wees de regering resoluut af. Overigens krijgt de vorig jaar afgetreden Koning Albert een toelage van 931.000 euro en zijn vrouw koningin Fabiola 466.000 euro

Albert schafte de ALPA in januari 2008 aan voor 4,6 miljoen euro. De aankoop zorgde toen al voor de nodige commotie, aangezien België destijds midden in de economische crisis verkeerde en koning Albert een maand eerder in een toespraak op de nationale feestdag op 21 juli, nog de materialistische samenleving had bekritiseerd.

Lees verder na advertentie

De nu te koop staande ALPA is 27 meter lang. Het jacht werd gebouwd in Italië door botenbouwer Rizzardi. Albert liet het interieur van de ALPA op maat maken en hoefde bij de aankoop de btw niet te betalen. Het jacht is namelijk ingeschreven als militair vaartuig met diplomatieke status. De nieuwe eigenaar zal wel btw moeten betalen over de net onder de drie miljoen liggende vraagprijs.

De Technema 90 haalt een maximumsnelheid van 30 knopen, zo’n 56km/uur. Op de ALPA kunnen acht tot tien gasten slapen, verdeeld over vier kajuiten. Daarnaast zijn er drie tweepersoons kajuiten voor de bemanning. Die bemanning, één scheepscommandant en drie militairen, wordt geleverd en betaald door het ministerie van Defensie zolang de boot nog onder marinevlag vaart.

De ALPA ligt, voor eventuele geïnteresseerden, voor anker in het Italiaanse Santo Stefano al Mare, in de buurt van San Remo.

Voor Albert is het te hopen dat de verkoop van zijn ALPA sneller gaat dan van zijn motorjacht de ‘Quatuor’. Het jacht heeft drie jaar in de verkoop gelegen nadat Albert zijn ALPA had gekocht.

EXCLUSIEF: Binnenkijken in het luxe penthouse van de opa afperser van John en Linda de Mol, Dirk Klaas M.

Comments are closed.

error: Inhoud is beveiligd! Voor het overnemen van tekst, beeld en/of videomateriaal van Hollywood Huizen neemt u contact op met eurofunuitgevers@gmail.com
");pageTracker._trackPageview();
google.com, pub-1255299206995982, DIRECT, f08c47fec0942fa0