Deed alles wat in Brunei verboden was: Gay partyprins Abdul Azim op 38-jarige leeftijd overleden

0

Hij viel op mannen, maakte van zijn leven een Hollywood-feestje en deed alles wat onder de sharia-wetten in Brunei verboden was. Maar een lang leven was prins Abdul Azim, de tweede zoon van sultan Hassanal Bolkiah van Brunei, gegund. Hij overleed zaterdag op 38-jarige leeftijd aan leverkanker.

Brunai is in rouw gedompeld na het overlijden van prins Abdul Azim. Naar islamitisch gebruik heeft de begrafenis nog zaterdag plaatsgevonden. Er is een periode van zeven dagen nationale rouw afgekondigd en de bevolking is gevraagd om witte kleding te dragen. Buitenlanders moeten een witte armband om doen, aldus de instructies van het hof.


Prins Abdul Azim was vierde in de lijn van troonopvolging en vulde zijn leven vrijer in dan zijn broers. Hij was geen onbekende in het internationale partycircuit, geholpen door de enorme weelde van het koningshuis. Dat Hollywood-leventje eindigde voor de prins toen zijn vader de toepassing van de islamitische sharia-wetten verscherpte, en bijvoorbeeld de doodstraf zette op homoseks.

Dat de prins op 38-jarige leeftijd nog steeds niet getrouwd was, kon in Brunei nooit aan de orde worden gesteld maar volgens socialite en mediapersoonlijkheid Perez Hilton was daar een goede verklaring voor. De invloedrijke Amerikaanse mediapersoonlijkheid Perez Hilton reageerde op de aanscherping van de sharia-wetten met dat de sultan van Brunei dan maar eens moest beginnen die wetten toe te passen op zijn eigen zoon prins Abdul Azim. “Ik haal niet snel meer iemand uit de kast, maar dit gaat te ver”, aldus Hilton.


De prins nam het Perez Hilton niet kwalijk. Zij bleven vrienden. Hiton reargeerde op de dood van de prins met: ‘Azim, jouw humor en vrijgevigheid, en gratie zijn wat ik me het meest zal herinneren. Bedankt voor de vriendelijke woorden die je over had voor mijn kinderen.’