Gap year is begonnen – Prinses Amalia niet met backpack maar met vier beveiligers op wereldreis

0

(Beeld: RVD)

Hoe vult prinses Amalia haar tussenjaar in? Een dings is zeker: prinses Amalia torst in haar begonnen gap year waarin ze de wereld wil verkennen geen rugzak mee, maar weet zich gevolgd door vier, speciaal voor die reis aangenomen, jonge vrouwen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Van hostel naar hostel trekken ziet er voor Amalia ook niet in. Het lijkt een wereldreis te worden langs goede kennissen en vrienden van haar ouders te worden. Zo goed als zeker staan Zuid-Afrika, Argentinië en natuurlijk China, de prinses spreekt een aardig mondje Chinees, op het programma.


Rondtrekken van hostel naar hostel en van je avonturen verslag doen op je sociale media. Het zit er voor kroonprinses Amalia allemaal niet in haar tussenjaar waarin zij de wereld, waarschijnlijk samen met een of twee hartsvriendinnen, wil leren kennen. “Een beetje de wereld over reizen, dingen doen die ik misschien over twintig jaar niet meer kan doen. Zoals stages lopen bij heel gave bedrijven, maar dat ligt nog niet vast,” zei ze tijdens het persgesprek op de laatste koningsdag in Eindhoven. Dat Amalia, die op de lagere school een klas oversloeg en pas 17.5 lentes telde toen zij recent, cum laude, haar gymnasiumdiploma behaalde, niet direct naar de universiteit zou gaan lag voor de hand. Ze wil het komende jaar vullen met reizen. Stages lopen en vrijwilligerswerk doen.

Maar waar veel van haar afgestuurde klasgenootjes op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag ook een tussenjaar nemen kunnen die onbezorgd de wijde wereld intrekken. Voor een kroonprinses ligt dat toch even anders. Waar Amalia zal gaan of staan zij zal altijd vier lijfwachten van de DKDB in haar kielzog weten. Voor de prinses geen nieuw gegeven, want zij wordt net als zussen Ariane en Alexia, al heel haar leven omringd door beveiligers als zij een stap buitenshuis doet. Zelfs de afgelopen jaren op school en in de toekomst ook op de universiteit. En ook bij het ontdekken van wereld, zoals de kroonprinses dat ziet, zal zij geen minuut door haar beveiligingsteam uit het oog worden verloren.

Het zijn die beveiligers die bijvoorbeeld Amalia’s eerste stappen op liefdesgebied als eerste zullen zien, maar er is de afspraak van horen, zien en zwijgen die nu al van generatie op generatie gaat. Beatrix zei al tegen de beveiligers van haar oudste zoon Willem-Alexander dat ze niets hoefde te weten van wat hij uitspookte, behalve als het ‘echt gevaarlijk werd’. En Willem-Alexander wil als vader ook niets weten van wat zijn dochters precies doen.

De koning, zo vertelde hij in 2017 in een interview, vindt dat Amalia zelf haar grenzen moet opzoeken en fouten mag maken. Dat deed hij vroeger óók zo voegde hij er aan toe. De koning verklapte ook al eens dat hij als puber paleis Huis ten Bosch uitglipte om terug naar een disco te gaan nadat hij eerst netjes op het afgesproken tijdstip van half 2 ’s nachts thuis kwam, zijn op hem wachtende moeder Beatrix welterusten wenste, waarna hij uit het raam klom om terug te keren naar de disco om verder te feesten met zijn vrienden. Beveiligers zagen het, volgden hem naar de discotheek en zwegen tegenover Beatrix over het kattenkwaad.

Het is daarom dat de DKDB streeft naar een vast beveiligingsteam voor ieder individueel lid van koninklijke familie. Een vast team beveiligers werkt voor beide kanten namelijk het prettigst. En daarbij moet er natuurlijk wederzijds vertrouwen zijn. Zo had Willem-Alexander had twee vaste lijfwachten die hij begeleidde naar zijn in het begin van hun ontluikende liefde, geheime ontmoetingen, met Máxima.

De DKBD doet er dan ook alles aan om de beveiliging van Amalia zo onzichtbaar en zo prettig mogelijk te maken voor de prinses. Met het oog op haar tussenjaar en haar plannen de wereld in te trekken werden al jaren geleden jong uitziende vrouwen in dienst genomen, die zich op min of meer natuurlijke wijze in het gezelschap van Amalia gaan bevinden. Wel 24 uur per dag, zeven dagen per week en 365 dagen per jaar. Zelfs als Amalia buitenshuis slaapt zijn beveiligers nooit ver van haar slaapkamer. Het maakt dat er waarschijnlijk vier van de vrouwelijke beveiligers Amalia vergezellen op haar wereldreis zodat ze elkaar kunnen aflossen. Die vier gaan het tussenjaar van de kroonprinses van minuut tot minuut meemaken. Ze zitten aan boord van dezelfde vluchten als Amalia en logeren in dezelfde hotels. Dat zullen, wat Amalia betreft, zo goed als zeker niet de voor de koninklijke familie gebruikelijke vijfsterrenhotel zijn, die toch minder leuk zijn voor een puber die voor het eerst ‘alleen’ op reis gaat. Maar van hostel naar hostel trekken zoals veel van haar leeftijdsgenootje in een gap jaar doen zit er ook niet in.

Amalia gaat de wereld deels ook ontdekken middels bezoeken aan vrienden of relaties van haar ouders of andere Oranjes. Vaak mensen die iets bijzonders doen in de wereld. Als corona het toelaat gaat Amalia bijna zeker in Zuid-Afrika langs bij één van de dochters van wijlen Paul Fentener van Vlissingen, die African Parcs, een in 2000 opgerichte organisatie gericht op natuurbehoud. Dat Argentinië opgenomen is in Amalia’s reisplannen lijkt ok bijna zeker, want in het geboorteland van haar moeder kan ze terecht bij oom Martín in Patagonië en haar oma in Buenos Aires. De Verenigde Staten en China lijken ook goede opties voor de kroonprinses. China zeker omdat Amalia een aardig mondje Chinees spreekt omdat zij die taal als bijvak had op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet en na haar eerste bezoek aan het land met haar ouders er verliefd op is geworden.

Amalia’s wereldreis zal waar mogelijk ingevuld worden naar de wensen van de kroonprinses, maar per land zal de DKBD wel eerst kijken wat mogelijk is in het kader van de beveiliging. Het wensenlijstje van Amalia is al een tijd bekend, maar of haar wensen allemaal in vervulling gaan hangt af van de veiligheidsanalyse van de DKBD die afweegt of de plannen van Amalia ook, qua veiligheid, wel haalbaar zijn.

Tussendoor wordt de kroonprinses als zij 7 december achttien jaar wordt van rechtswege lid van de Raad van State, waar haar vader de voorzitter is, en moeder Máxima lid is. Een louter formele aangelegenheid, want Amalia hoeft, net als haar ouders, de vergaderingen niet bij te wonen. De koning laat er maar zelden zijn gezicht zien, want zijn rol als voorzitter is vooral symbolisch, de vicevoorzitter, D’66-er mr. Thom de Graaf is de feitelijke voorzitter. De Oranjes mogen slecht mee vergaderen, maar stemrecht hebben ze niet.

Dat Amalia premier Rutte in een handgeschreven briefje heeft laten weten dat zij haar grondwettelijke uitkering van 1.6 miljoen waarop zij vanaf haar achttiende verjaardag recht heeft terug zal storten zolang zij geen buitensporige kosten maakt die verband met het feit dat zij kroonprinses is maakt ook dat de kritiek dat zij op kosten van de belastingbetaler de wereld rond reist bij voorbaat monddood. Al betaalt de belastingbetaler natuurlijk wel de vier vrouw beveiliging die meegaat, maar dat zullen weinig Nederlanders een bezwaar vinden nu Amalia staat voor een heel jaar waarin ze min of meer kan doen én laten wat ze wil. Het zal waarschijnlijk de eerste en tegelijkertijd ook laatste keer zijn.

Na haar gap jaar wordt het meer dan waarschijnlijk studeren in Leiden net als haar vader, grootmoeder en overgrootmoeder waarna de voorbereiding op haar koningschap begint. Niet vreemd dat Amalia zelf haar tussenjaar omschrijft als “een beetje de wereld over reizen, dingen doen die ik misschien over twintig jaar niet meer kan doen. Zoals stages lopen bij heel gave bedrijven, maar dat ligt nog niet vast.’