Frits Barend: ‘Mijn ouders werden verraden door een Nederlandse buurvrouw en gered door een Duitser’

0

“De Duitser liep naar boven, deed de deur open en keek recht in de ogen van mijn moeder.” Ruim 77 jaar na dit voorval, maakt journalist Frits Barend zich zorgen. Hij is bang dat de lessen uit de Tweede Wereldoorlog vervagen.

“Mijn moeder leerde mij altijd: denk niet in groepen, maar in mensen”, begint Barend tegenover Omroep Zeeland over zijn familiegeschiedenis. Nadat een Nederlandse buurvrouw zijn ouders verraden had, redde een Duitser hun leven.


“De Duitser loopt naar boven, doet de zolderdeur open en kijkt recht in de ogen van mijn moeder”, vertelt Barend over de dag van de huiszoeking, ergens in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Hij doet de zolderdeur weer dicht, doet de andere deur open van de kamer waar mijn broertje in bed ligt en doet ook deze deur weer dicht.”

“Dan loopt hij naar beneden. ‘Nichts gesehen, kein Juden hier.'” Ruim 75 jaar later gebruikt Frits Barend dit voorbeeld om de boodschap van zijn moeder te verspreiden: “Denk niet in groepen, maar in mensen. Er waren foute Duitsers en goede, net zoals dat er foute Nederlanders en goede waren.”


Share.