FOTO’S – Zo verrot is Huis ten Bosch!

0
Schijn bedriegt; bij daglicht zie je dat grote delen van Huis ten Bosch verrot zijn
Bordestrap is aangetast en gescheurd
Houtrot in loden dak in beeld
Overal houtrot
Een bar slechte schoorsteen
Gat in loden dak
Alle leien daken zijn inmiddels geinspecteerd
De leien daken verkeren in slechte staat
Slechte schoorstenen
Verouderde cv-instalaties
Ook de klimaatinstallaties zijn niet meer van deze tijd
Wie hoort dat paleis Huis ten Bosch eerst nog even voor 59 miljoen euro gerenoveerd moet worden voor Koning Willem-Alexander er in 2018 met zijn gezin kan intrekken kan niet anders concluderen dat het paleis een bouwval is. Nu misschien is Huis ten Bosch geen bouwval, maar behoorlijk verrot is het wel zo blijkt uit de foto’s…


Het uitvoeren van het oorspronkelijke plan voor de gefaseerde renovatie van Huis ten Bosch zou € 35 miljoen kosten, maar is in een paar maanden tijd gestegen naar € 41,5 miljoen euro. Volgens de Rijksvastgoeddienst is de reden dat er aanmerkelijk meer asbest in het paleis is aangetroffen dan een paar maanden geleden bekend was. En ook het dak, de schoorstenen en de bordestrap verkeren in een veel slechtere staat dan werd verwacht.

Dat de renovatie van het paleis nu wordt geraamd op € 59 miljoen heeft er alles mee te maken dat de renovatie van het middendeel en de Haagse vleugel nu ook wordt aangepakt, want die moet binnen 10 jaar toch uitgevoerd worden omdat de technische toestand langer uitstel niet toelaat.


Deze latere renovatie van het middendeel en de Haagse vleugel zou € 32 miljoen kosten op basis van het huidige prijspeil, waarmee de kosten uitgesmeerd over tien jaar zouden uitkomen op € 73,5 miljoen in totaal. Renovatie van het gehele paleis in één keer wordt geraamd op € 59 miljoen. ‘Winst’ € 14.5 miljoen.

Het verschil in kosten met gefaseerde renovatie ontstaat doordat extra kosten voor projectvoorbereiding en bouwplaatskosten (inrichting en beveiligen van de bouwplaats) worden voorkomen. Bij gefaseerde renovatie zouden de beveiligingskosten verdubbelen, omdat het paleis bij de volgende fase van de renovatie in gebruik zou zijn. Ook zou dan sprake zijn van extra kosten voor tussentijds noodzakelijk herstel en onderhoud.