Forum voor Democratie valt uiteen: Baudet ziet drie Kamerleden vertrekken

0

Thierry Baudet ziet Forum voor Democratie uiteen vallen. Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders (de nummers 2, 3 en 4 van de fractie) breken met de partijleider. Het drietal gaat zelfstandig verder in de Tweede Kamer. Dat meldt het Brabants Dagblad.

De drie vertrekkers verwijten Baudet ‘solistisch’ optreden. Smolders noemt de ontstane situatie ‘onwerkbaar’. “Omdat we iets opgelegd krijgen. Wij willen niet langer verrast worden door zaken als die posters. We hebben geprobeerd het binnenskamers op te lossen. Maar er is geen vertrouwen meer dat we hem (Baudet, red.) kunnen beteugelen. Hij doet veel goed, maar hij luistert niet. Dit speelt al weken. Gisteravond hebben we besloten dat het onmogelijk was om hier nog uit te komen.”


“Er is de afgelopen weken een fundamenteel verschil van inzicht ontstaan met Baudet over de manier waarop we onze doelen willen bereiken”, zegt Smolders in een toelichting op de afsplitsing. Het Tilburgse Tweede Kamerlid doelt onder andere op de veelbesproken ‘bevrijdingsposter’, met diverse verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog. Baudet riep op om van 5 mei (Bevrijdingsdag) een demonstratie tegen het coronabeleid te maken. “Dat heeft geen enkel nut.”