Floortje Dessing, Saskia Noort en Xaviera Hollander willen PVV-Kamerlid Graus voor rechter voor dwingen ex tot seks met beveilgers

0

Geert Wilders met Dion Graus en Joyce in februari 2018 in de Efteling. Beeld: Facebook Geert Wilders)

Een aantal bekende vrouwen, waaronder programmamaaksters Hanneke Groenteman en Floortje Dessing en de schrijfsters Saskia Noort en Xaviera Hollander hebben geld gedoneerd voor een advocaat voor de ex-vrouw van PVV Tweede Kamerlid Dion Graus. De ex-Vrouw van Graus zegt door het kamerlid te zijn gedwongen om seks met zijn beveiligers te hebben. De groep vrouwen wil zo’n 50.000 euro inzamelen voor forensisch onderzoek en juridische bijstand.


De Rijksrecherche onderzoekt honderden nieuwe geluidsopnames en documenten waaruit zou blijken dat PVV-Tweede Kamerlid en dierenvriend Dion Graus zijn toenmalige echtgenote Joyce jarenlang heeft aangezet tot seks met zijn particuliere beveiligers. Dit zou onder meer gebeurd zijn in het Tweede Kamergebouw. De mannen stuurden geen factuur als ze hem begeleidden bij trips door het land, maar hadden in ruil seks met Graus’ vrouw, ook fractiemedewerkster van de PVV. Daarbij werd Joyce aangemoedigd door het Kamerlid, zo is te horen op ingeleverde audiofragmenten.

“De aantijgingen nu zijn zo ernstig, dat wij vinden dat Joyce op zijn minst door een topadvocaat en de beste deskundigen bijgestaan zou moeten worden”, blijkt uit een verklaring van de organisatie Rechtshulp Zedenslachtoffers. “Omdat wij er zeker van willen zijn dat als Dion Graus zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachtingen en mensenhandel, de rechter hem hier ook voor kan veroordelen.”


Tot nog toe hebben tegen de 300 donateurs bijna 5000 euro bijeengebracht met de crowdfundingsactie. “Wij eisen een rechtvaardige rechtsgang. Dit kan alleen met een solide financiële basis. Die willen wij Joyce, en haar team, nu geven”, aldus de organisatie. De oproep is door 25 vrouwen getekend, onder wie de programmamaaksters Hanneke Groenteman en Floortje Dessing en de schrijfsters Saskia Noort en Xaviera Hollander.

Graus staat als dertiende op de kandidatenlijst van de PVV. Gezien de peilingen is de kans groot dat Graus na de verkiezingen terugkeert in de Kamer. De Kamer heeft vorig jaar een nieuwe gedragscode aangenomen. GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg riep afgelopen weekend de PVV en het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer op zich uit te spreken over de vraag hoe om te gaan met beschuldigingen van seksueel geweld, zoals die aan het adres van Graus.

Eén sekssessie, zo schreef NRC, speelde zich af in het gebouw van de Tweede Kamer. Beveiliger Arthur begeleidt Dion en Joyce in juni 2016 naar een muziekfestival, en daarna loopt het trio midden in de nacht het Kamergebouw binnen. Op een foto zitten Arthur en Dion in de plenaire vergaderzaal – de klok in de zaal op zes minuten over twee. Dion Graus zit op de blauwe stoel van Geert Wilders, Arthur joviaal lachend naast hem, op de stoel van Fleur Agema. Die nacht heeft Arthur, volgens de informatie die bij de Rijksrecherche ligt, seks met Joyce in het kantoor van Graus.

PVV-leider Geert Wilders deed de beschuldigen eerder af als “oude meuk”.