Flikte Eva Jinek NPO-baas Frans Klein een kunstje? ‘We zijn te naïef geweest’

0

Eva Jinek – Foto: RTL/William Rutten

De baas van de publieke omroep heeft nog een appeltje te schillen met de naar RTL vertrokken Eva Jinek. Volgens Klein had Jinek met RTL afgesproken dat ze de NPO zo laat mogelijk op de hoogte zou brengen van haar overstap om op die manier de publieke omroep in problemen te brengen. “We waren lang in de veronderstelling dat Eva Jinek bleef, al was het maar doordat ze dit zelf lang in het midden hield. We kunnen onszelf kwalijk nemen dat we te naïef waren.”


Wilde Eva Jinek en RTL de publieke omroep een kunstje flikken door de overstap van Jinek, tegen een salaris van 1.2 miljoen, zo laat bekend te maken dat de NPO in problemen zou komen om tijdig Jineks opvolging te regelen? Het heeft er alle schijn van zo suggereert NPO’s tv-baas Frans Klein vandaag in gesprek met het Algemeen Dagblad.

“We waren lang in de veronderstelling dat Eva Jinek bleef, al was het maar doordat ze dit zelf lang in het midden hield. We kunnen onszelf kwalijk nemen dat we te naïef waren. Natuurlijk is het dan fijn dat Op1 lukt vanaf dag één. Ja, dan ben je opgelucht. Het publiek vindt het prettig dat de actualiteit elke dag net vanuit een ander perspectief wordt benaderd,” zegt Klein in de krant.


Dat Jinek pas eind september vorig jaar liet weten dat zij zou vertrekken bij de NPO  Jinek kwam als een complete verassing voor Klein, maar ook voor Jineks werkgever KRO-NCRV. Die partijen dachten namelijk nog met Eva aan het onderhandelen te zijn over een nieuwe verbintenis, terwijl de presentatrice al bij RTL getekend had. Het maakte dat de NPO razendsnel een invulling moest geven aan het zo belangrijke tijdslot op de late avond op NPO1. Dat werd uiteindelijk de talkshow OP1 met wisselende presentatieduo’s. En tot ieders verwondering bleek dat een succes.

Frans Klein: “Er klonken overal geluiden als ‘dat gaat nooit goed’. Zelf was ik nooit sceptisch. Je bent een goede programmeur of niet, haha. Maar eerlijk, het succes heeft me niet verbaasd. Natuurlijk was het een ingewikkelde operatie, waarin we braken met een aantal tv-wetten: vaste anchors, herkenbaarheid… Ik dacht: als het mislukt, hebben we wel met lef iets nieuws gedaan.”

Dat op Op1, met de wisselende presentatieduo’s, zelfs veel beter scoorde en scoort dan Jinek bij RTL4 doet Frans Klein genoegen. “Natuurlijk zie ik de verschillen tussen de koppels, maar dat is de bedoeling. Als je Welmoed Sijtsma en Sander Schimmelpenninck ziet, dat zijn helden voor de nieuwe generatie. Daarmee krijg je meer instroom van dertigers en veertigers. Het is toch mooi dat je met die veelzijdigheid veel verschillende groepen bereikt? Sander maakt nu plaats voor Jort Kelder. Het is goed om te weten dat Sander kan invallen als Jort niet beschikbaar is.”

Na het vertrek van Jinek stopte vervolgens ook nog Jeroen Pauw en Matthijs van Nieuwkerk. Kortom: het vertrek van ‘de grote drie’ was een ongeziene aderlating voor NPO1. “Shula (bestuursvoorzitter Shula Rijxman, red) en ik hebben het daar vaak over. Laat ik niet flauw doen, we vinden het nog steeds jammer dat Eva weg is. Daar investeer je in. Dan hoop je dat ze langer blijft dan nu het geval is. En met Mathijs en Jeroen hebben we veel plannen. () Het is niet zo dat Matthijs de DWDD-deur achter zich dichtdeed en meteen een nieuw programma klaar heeft. Hij heeft de zomer gebruikt om, sorry voor het vreselijke woord, te herbronnen. Langzaam ontstaat er iets. Hij zegt er zelf over: ‘Het moet wel koninklijk zijn’.”

Eva Jinek keert overigens 31 oktober voor een avondje terug bij de NPO. De eerste BN’er die zichzelf in het nieuwe seizoen van ‘Sterren op het Doek’, onder presentatie van Özcan Akyol, laat schilderen is namelijk va Jinek.



In het programma gaan drie kunstenaars de uitdaging aan om Eva zo goed mogelijk te schilderen. Ondertussen gaat Özcan het gesprek met haar aan over het moederschap, haar achtergrond en haar ambities.

Aan het einde van de aflevering mag de BN’er één schilderij kiezen en mee naar huis nemen. De overige doeken worden geveild voor het goede doel dat zij hebben uitgekozen.