FBI trapte al eerder in de verhalen van de aartsleugenaar: Spreekt JORAN VAN DER SLOOT nu de waarheid?

0

Wat is er waar van wat Joran van der Sloot al jaren geleden in zijn dagboek schreef en in 2023 bijna woord voor woord tegen de FBI herhaalde? Klopt zijn biecht dat hij Natalee Holloway in 2005 op het strand van Aruba heeft gedood omdat het jonge meisje geen seks met hem wilde en vervolgens haar lichaam in zee heeft gedumpt? Of is het zijn zoveelste leugen in de zaak? De FBI mag dan na een leugendetectietest Van der Sloots bekentenis betrouwbaar genoeg vinden om een deal te sluiten waardoor Joran geen dag extra de cel in moet voor het om het leven brengen van Natalee Holloway, diezelfde FBI trapte al eerder in leugens van Joran.

Na achttien jaar biechtte de in Arnhem geboren Joran van der Sloot die in 1990 met ouders Paul en Anita en zijn twee broers naar Aruba verhuisde hoe hij de 18-jarige Natalee Holloway op Caraïbisch Aruba tijdens haar afstudeerreis met studiegenoten in de nacht van 30 mei 2005 op het strand van Aruba om het leven bracht omdat ze geen seks met hem wilde. Het lichaam van Natale dumpte de destijds 17-jarige Joran in zee.


De verklaring die Joran aflegde tegenover de Amerikaanse opsporingsdienst FBI was gedetailleerd. Het was eenzelfde biecht die hij had opschreven in zijn dagboek dat Joran twee jaar geleden al gaf aan John van der Heuvel, misdaadverslaggever bij De Telegraaf. Die las het met stijgende verbazing en wees de autoriteiten op de onverholen bekentenis. Niemand die twee jaar geleden belangstelling had voor Jorans zoveelste bekentenis. Niet op Aruba, waar Natalee verdween en niet bij de FBI, de Amerikaanse geheime dienst, die al jaren achter Joran aan zat en nog een appeltje met hem te schillen had. Maar in 2023 geloofde niet alleen de FBI, maar ook de Amerikaanse rechter Anna M. Manasco dat Joran deze keer voor de volle 100% de waarheid sprak. Geloof dat voor een groot deel gebaseerd is op de leugendetectortest die beroepsleugenaar Joran met succes aflegde.

De rechtszaak ging weliswaar niet over de dood van Holloway, maar over de afpersing van haar familie. Daar is Van der Sloot nu voor veroordeeld, maar daarbij heeft hij wel een deal met justitie gesloten. Als Joran zou bekennen dat hij Holloway heeft gedood, zou hij strafvermindering krijgen. En dat deed Joran maar al te graag. Uiteindelijk heeft hij door die deal ‘maar’ twintig jaar cel opgelegd gekregen. Straftijd die hij tegelijkertijd tijdens zijn gevangenisstraf voor de moord in 2010 op Stephany Flores in Peru mag uitzitten. Het betekent dat Joran weer een toekomst heeft. In 2045 komt hij als 57-jarige, op vrije voeten. Zonder deal zou hij zeker tot zijn 80e in de gevangenis zitten. De deal betekent ook dat Joran van der Sloot geen dag extra zal moeten zitten voor het om het leven brengen de Amerikaanse studente Natalee Holloway op het strand van Aruba.


Niet alleen Joran is blij met de deal die hij sloot met de rechtbank in Alabama. Ook de FBI. Voor de geheime dienst justitie is een hoofdpijndossier nu in elk geval juridisch afgehandeld. Dat Joran nu officieel de moordenaar van Natalee is doet ook haar moeder Beth Holloway goed. Beth beschouwt de verdwijning van haar nooit gevonden dochter na de bekentenis van Joran als opgelost. “Het is voorbij. Joran van der Sloot is niet langer verdachte van de moord op mijn dochter. Hij is de moordenaar.”

In de door de FBI en de rechtbank in Alabama betrouwbaar geachte verklaring zegt Joran dat hij op het strand met Natalee kuste, maar dat die niet gediend was van het seksueel contact dat Joran in gedachte had. Natalee weigerde en gaf Joran toen die bleef aandringen een trap in zijn kruis. Reden voor Joran, zo valt te lezen in diens verklaring, Natalee hard in het gezicht te trappen. Het jonge meisje zou na de trap bewusteloos geraakt zijn, waarop Joran een steen pakte en haar verschillende keren op het hoofd sloeg. ´I smashed her head completely´, aldus Joran. Hij sleepte Natalees lichaam in zee, totdat hij zelf met zijn knieën onder water stond om haar daar, in het water, achter te laten en naar huis te lopen.

Maar sprak Joran van der Sloot de waarheid? Ook nu zijn er redenen om daaraan te twijfelen. Op het strand bij de Fishermans Huts, waar Joran Natalee zou hebben achter gelaten werd direct nadat het meisje vermist was al uitgebreid politieonderzoek gedaan. Er werd niets gevonden. Zelfs geen bloedspetter. Bloed dat er toch moet zijn geweest als de verklaring van Joran klopt dat hij Natalees hoofd met een steen bewerkt heeft. Ook op de kleding die Joran die nacht droeg werd geen enkel (bloed)spoor aangetroffen. En zou het in ondiep water door Joran achtergelaten lichaam van Natalee niet de volgende dag aangespoeld zijn?

Zelfs gelouterd misdaadverslaggever John van der Heuvel, die de zaak al sinds 2010 volgt, is niet voor de volle 100 procent overtuigd dat Joran dit keer de volledige waarheid heeft verteld. “Omdat er geen lichaam is, kent dit een open einde. Omdat ondersteunend bewijsmateriaal bij de verklaring ontbreekt, blijft een onbevredigend gevoel knagen. Maar als je alles tegen elkaar afzet, denk ik dat dit verhaal wel het dichtst bij de waarheid ligt.”

Sinds Natalee verdween, in de nacht van 30 mei 2005, heeft Joran inmiddels minimaal vijf verschillende versies verteld van wat er zich die nacht heeft afgespeeld. Het gelieg van Joran over zijn betrokkenheid bij de verdwijning van Natalee begint vrijwel direct na haar verdwijning als hij tegen Amerikaanse journalist Greta van Susteren voor de camera’s van FOX-news vertelt dat hij Natalee had verkocht als slaaf aan een mysterieuze man die haar op een bootje van Aruba naar Venezuela zou hebben gebracht. Hij verdiende er 100.000 dollar mee. Een leugentje, zo gaf hij later toe. “De media wilden alles, het maakte niet uit wat ik zei.”In 2007 schrijft Van der Sloot een boek De Zaak Natalee Holloway, Mijn Eigen Verhaal Over Haar Verdwijning Op Aruba waarin hij zegt openheid van zaken te geven. In zijn boek schrijft Joran van der Sloot over de nacht aan het strand met Natalee. Hij wou naar huis, zij wilde op het strand blijven zitten en uiteindelijk liet hij haar daar achter. Meer weet hij echt niet.

Een jaar later zit Van der Sloot op zijn praatstoel. Wat hij niet weet is dat de auto van zijn vriend Patrick van der Eem met wie hij in Nederland op zoek gaat naar een geschikte locatie voor een wietplantage, door misdaadverslaggever Peter R. de Vries is volgehangen met cameraatjes en microfoons. Ruim zeven miljoen mensen keken op 3 februari 2008 naar de uitzending van Peter R. de Vries, waarin Van der Sloot zijn ‘bekentenis’ deed. De beelden gaan de hele wereld over. De Vries wint in de VS een Emmy, maar zeker een deel van wat Joran in de auto zei, bleek later aantoonbaar onjuist. In Jorans nieuwe versie van de gebeurtenissen op het strand van Aruba zou hij samen met zijn vriend Daury het lichaam van Natalee in een bootje de zee hebben opgevaren om vervolgens het meisje overboord te gooien. Een regelrechte leugen, want Daury was niet op Aruba op het moment dat Natalee verdween.

In april 2009 koppelt Gouden Koois Jaap Amesz Joran aan een leugendetector. Jaap en Joran denken er rijk meer te worden, maar dat valt tegen. Veel belangstelling is er niet voor het exclusieve verhaal. Pas in maart 2010 zond RTL 5 het gesprek van Terror Jaap met Van der Sloot uit. Van der Sloot vertelde dit keer dat Natalee Holloway onder invloed van cocaïne van een balkon was gevallen en dat haar lichaam in een moeras zou liggen. Na een kort onderzoek laat het Arubaanse Openbaar Ministerie weten dat het verhaal van Van der Sloot gewoon niet kon kloppen. Daar kwam Terror Jaap ook achter: hij vertelde later dat hij was opgelicht door Joran van der Sloot, die er met een smak geleend geld vandoor zou zijn gegaan.

Ook nog in 2010, de leugen waarvoor hij 13 jaar later in Amerika terecht staat. In ruil voor 250.000 dollar beloofde Van der Sloot moeder Holloway de plek aan te wijzen waar het lichaam van haar dochter zou liggen. Volgens een geheim Interpolrapport uit dat jaar ging de moeder van Natalee daarop in, maar bracht ook de FBI op de hoogte. Het is de bedoeling van de FBI Van der Sloot in de val te lokken, op te pakken en voor de rechter te brengen voor het afpersen van Beth Holloway.

Op Aruba vond de overdracht plaats van een voorschot van 10.000 dollar. De FBI kon op camera vastleggen hoe Joran dat geld telt en hertelt. Al snel wordt er nog 15.000 dollar gestort op de SNS-bankrekening van Joran in Nederland. Uit het gelekt Interpolrapport blijkt dat Joran van der Sloot niet alleen de moeder van Natalee Holloway misleidde met zijn leugens over de vindplaats van het meisje, maar ook de FBI. Joran stuurde een tiental FBI-agenten naar een huis op Aruba waaronder het lichaam van Natalee begraven zou liggen, maar dat huis stond er vijf jaar geleden bij de verdwijning van de tiener nog niet.

Joran gaf uiteindelijk toe dat hij had gelogen, maar wordt vreemd genoeg niet zoals de bedoeling was opgepakt door de FBI voor het afpersen van Natalees moeder. Joran neemt met het geld het vliegtuig naar Peru om te gaan pokeren. Joran gaat niet alleen pokeren, maar ook moorden. Nadat Van der Sloot in 2010, op de dag af dat Natalee Holloway op 30 mei 2005 verdween, de Peruaanse Stephanie Flores had gedood in een hotel in Lima, kreeg hij in het Zuid-Amerikaanse land een celstraf van 28 jaar opgelegd.

De deal die Van der Sloot nu met de Amerikaanse justitie heeft gemaakt maakt nieuwe verhalen over de verdwijning van de nooit gevonden Natalee de komende twintig jaar voor hem onmogelijk. Wijzigt Joran zijn verhaal over de dood van Natalee dan vervalt de overeenkomst die hij sloot met de Amerikaanse justitie en moet hij na zijn straf in Peru alsnog in de VS voor 20 jaar de cel in. Mogen we Joran geloven dan is het woord liegen ook uit zijn woordenboek geschrapt. Voor de rechtbank zei hij te hopen dat ‘zijn verklaring voor een soort afsluiting zorgt’. “Ik ben nu niet meer de persoon die ik toen was. Ik heb mijn leven aan Jezus Christus gegeven.”