Familie verdronken Orlando: ‘Suggestie Sylvana over racisme is misselijkmakend’

0

De familie van de in 2018 verdronken Orlando Boldewijn (17) vindt de suggestie van Sylvana Simons sprake zou zijn rascieme ‘misselijkmakend’ De vroegere presentatrice en huidig politica suggereerde op Facebook dat er in het onderzoek naar de vermissing van Orlando sprake zou zijn geweest van racisme waardoor politie en media onvoldoende aandacht aan de zaak hebben besteed.

‘Waarom een week lang geen Vermist kind-alert? Waarom geen massale media-aandacht? Waarom geen toestemming voor zoekactie? Wat is het verschil tussen Anne en Orlando?’ zo schreef Sylvana destijds. De advocaat van Orlando’s moeder, Sébas Diekstra, laat op Twitter weten dat de familie niet te spreken is over deze suggestie. ‘De nabestaanden van Orlando vinden dat nog altijd een misselijkmakende suggestie.’


‘Ondanks dat al enige tijd publiekelijk bekend is dat er geen enkele vorm van racisme heeft gespeeld in de beoordeling van de vermissing van Orlando, heeft Sylvana Simons nog altijd geen afstand genomen van haar walgelijke suggestie. Dit vreet nog elke dag aan de nabestaanden’, vervolgt hij op sociale media.

Sylvana laat aan De Telegraaf weten helemaal niets te hebben gesuggereerd. “Ik begrijp dat zij eraan hechten van mij te horen dat ik spijt heb van uitspraken die suggereren dat de politie in haar handelen beïnvloed is door de huidskleur van Orlando. Deze uitspraken zijn door mij niet gedaan. Wel heb ik in een Facebookbericht vragen gesteld.”


Orlando verdronk in februari 2018 na een seksdate met Roy B. (29). ze waren via datingapp Grindr in contact met elkaar gekomen en spraken af op een drijvend vissershuisje dat B. op de plas nabij zijn woning had liggen.

B. werd afgelopen juli schuldig bevonden aan mishandeling met de dood van Orlando tot gevolg. Justitie heeft 20 maanden cel gevraagd, maar B. is in beroep gegaan.