Familie houdt het voor gezien in Frankrijk! Dit is het Hollandse droomkasteel van Martin Meiland

0

Martien Meiland die het op tv opneemt tegen een groep krakers en een gewiekste krottenkoning? En dat allemaal om zijn grote, nieuwe, toekomstdroom te verwezenlijken om het vervallen ‘kasteel’ Ivicke in rijkenenclave Wassenaar onder handen te nemen? Het zou zo maar kunnen nu de Meilandjes wel klaar zijn met hun Franse Chateau Marillaux.

Het kasteel dat door de Meilandjes werd opgeknapt werd eind januari al in de verkoop gezet, maar echt haast met vertrekken hebben ze niet. “We gaan verhuizen, maar niet hier in Frankrijk. We gaan terug naar Nederland,” vertelde de moeder des Meilands Erica gisteren op tv. De familie maakt het vakantieseizoen 2020 dit jaar nog af en wil ook nog een aantal verbouwingen uitvoeren voor ze het Franse heuvellandschap inwisselen voor Nederlands. De nieuwe woonstek wordt waarschijnlijk Wassenaar.


Martien Meiland zou zijn oog hebben laten vallen op Huize Ivicke, zoals de buitenplaats officieel heet aan de Wassenaarse Rust en Vreugdlaan 2. nog niet eens van nabij gezien. Dat hij als een blok zou vallen voor het verpauperde Huize Ivicke, zoals de buitenplaats officieel heet,  een kolossale pand in Lodewijk XVI-stijl.

Martien Meiland kon zijn ogen niet geloven toen hij op weg naar zijn geliefde Noordwijkerhout door Wassenaar reed en zijn blik even afdwaalde van het asfalt van de N44. “Staat daar gewoon aan de rechterkant van de weg een chateau helemaal te verwaarlozen.” Die ene blik naar rechts lijkt de geboorte kunnen zijn van een nieuw verbouwavontuur op tv van de familie.


Huize Ivicke heeft zo ongeveer alles waar Martien zo dol op is. Voor de entree ligt over de volle breedte van de middenpartij een granieten bordestrap. Een entree die wordt geaccentueerd door ionische zuilen van Oberkirchner zandsteen, de symmetrische lijstgevels zijn gepleisterd met 19de-eeuws Portlandcement wat maakt dat het lijkt alsof de platen en ornamenten van zandsteen zijn. Op die zuilen rust weer een uitgebouwd Frans balkon. Aan de achterzijde een breed en hoog terras dat weer met een brede, iets uitzwenkende trap, naar de tuin leidt.

Huize Ivicke in Wassenaar (Foto: via Google Street View)

Dat klinkt allemaal mooier dan is, want wat Martien Meiland op weg naar Noordwijkerhout van achter het stuur van zijn auto zag, een ‘verwaarloosd kasteel’ mag nog een eufemisme heten. Huize Ivicke is eens klusparadijs avant la lettre met menig ingegooid raam, houtwerk dat meer dan dringend aan een verfbeurt toe is en dat ook nog eens staat in een verwilderd park. Met zekerheid zal er een heleboel gegil, gevloek en gewijn aan te pas komen als de Meilandjes het zouden gaan verbouwen. Maar tussen de droom van Martien en de werkelijkheid staan vooralsnog een paar obstakels als het om Huize Ivicke in Wassenaar gaat.

Het vervallen monumentale huis in Wassenaar, dat als twee druppels water lijkt op het Deense jachtslot Klampenborg, is namelijk al sinds 2018 gekraakt. Een wijntje drinken met de vier krakers zit er voor Martien misschien nog wel in, maar of die krakers van plan zijn hun riante onderkomen te verlaten om de Meilandjes hun nieuwe droom te laten verwezenlijken valt te bezien nu zij al bijna twee jaar bezig zijn het in 1913-1914 gebouwde pand zelf een beetje op te knappen. En zelfs mocht het Martien lukken de krakers te bewegen te vertrekken dan doemt er direct een ander probleem op.

Huize Ivicke is namelijk eigendom van een vastgoedmaatschappij van Ronnie van de Putte die in 2010 nog de Quote 500 haalde met een vermogen van €61 miljoen, maar vooral bekendheid geniet als de krottenkoning. Die zoon van een marktkoopman was in de in de jaren 80 van de vorige eeuw een grote speler op de onroerendgoedmarkt in de hoofdstad met een bedenkelijke reputatie. Of zoals de Amsterdamse krant Het Parool het verwoordde: “Met zijn vervallen pensions voor veelal buitenlandse gezinnen bouwde hij een slechte reputatie op.”



In da kader is het misschien niet onverstandig dat Martien Meiland voor hij zich op Huize Ivicke stort eerst eens gaat praten met Harry Mens, de makelaar en televisiepresentator die samen met Ronnie in de jaren negentig van de vorige eeuw in zaken ging. Volgens de Economische Controledienst schimmige zaken die uiteindelijk resulteerden in een onderzoek van die Economische Controledienst, waarop de twee vastgoedmannen uit elkaar gingen.

Een periode in zijn leven waar Mens niet met genoegen aan terugdenkt en zeker niet meer over wil praten: ‘Het is inmiddels zo lang geleden. Je weet nooit waar je aan toe bent met hem. Het is gewoon een moeilijke man, een sluwe vos’, zei Mens eind 2018 tegen Omroep West over Ronnie van de Putte. Mens zegt ook geen contact meer te hebben met zijn voormalige zakenpartner. Wat dat betreft kan hij de Meilandjes dus niet helpen. Waarom eigenaar Van der Putte Huize Ivicke zo laat verloederen is giswerk. Een van de mogelijke redenen zou zijn dat hij hoopt dat het huis zo vervallen raakt dat het gesloopt mag worden en hij er nieuwbouw voor in de plaats kan zetten. Zeker lijkt wel dat hij zijn Huize Ivicke niet voor een appel en een ei aan de familie zal overdoen.

De plannen van Martien voor de mogelijke renovatie van Huize Ivicke zijn overigens niet voor vandaag of morgen, want dit jaar zijn de  Meilandjes nog druk met  het verder verbouwen van het huis dat op het terrein van Chateau Marillaux staat. Maar als die klus, te zien in het derde seizoen van Chateau Meiland op SBS6, is het wat het Chateau Marillaux betreft gedaan voor Martien en Erica.

De verbouwing van het chateau trok de afgelopen twee jaar namelijk een te zware wissel op de familie.  “Zoals het afgelopen jaar is gegaan, kun je niet jaren volhouden. We merkten het ook aan elkaar. Je gaat snibbig worden en dan barst er eens iemand in huilen uit. Dat is niet goed. We moeten ook een normaal leven tussendoor hebben,” weet Erica daarin natuurlijk gesteund door man Martien Meiland. “Chateau Marillaux (tot 2023 inmiddels volgeboekt, red) bestaat over twee jaar nog wel, maar niet met ons onder dat dak’’, vertelde Martien Meiland eind van het net afgelopen jaar bij het in ontvangst nemen van de ‘Over de Grens Award de award voor succesvolle Nederlandse ondernemers in het buitenland.

Om nog een beetje eigen leven te hebben wordt er dit nieuwe jaar al op de rem getrapt. “Daarom gaan we met het chateau toe naar een ritme van drie weken open, één week dicht. Dat is echt noodzakelijk, want zoals het afgelopen jaar ging is niet vol te houden. Zeven dagen per week werken, maand na maand, dat is leuk voor de omzet, maar je moet ook aan je gezondheid denken.’’ Het derde seizoen van Chateau Meilan begint op 23 maart op SBS6.

Share.