Ex-Vrouw Dion Graus levert bewijs dat zij van PVV-kamerlid werd gedwongen tot seks met zijn beveiligers

0

De Rijksrecherche onderzoekt honderden nieuwe geluidsopnames en documenten waaruit zou blijken dat PVV-Tweede Kamerlid en dierenvriend Dion Graus zijn toenmalige echtgenote Joyce jarenlang heeft aangezet tot seks met zijn particuliere beveiligers. De mannen stuurden geen factuur als ze hem begeleidden bij trips door het land, maar hadden in ruil seks met Graus’ vrouw Joyce, ook fractiemedewerkster van de PVV. Daarbij werd Joyce aangemoedigd door het Kamerlid, zo is te horen op ingeleverde audiofragmenten.

Het materiaal, in het bezit van het NRC, heeft justitie gekregen van Joyce, de ex-vrouw van Graus. Het parket Den Haag bevestigt tegenover NRC ‘aanvullend materiaal’ te hebben ontvangen van de ex-partner van ‘een Kamerlid’. NRC heeft de opnamen en documenten ingezien.


Onder de persoonsbeveiligers die het Kamerlid met seks met zijn toenmalig vrouw betaalde zijn, zo schrijft NRC, twee ex-politiemannen met criminele antecedenten: de een werd in 2014 tot zes jaar cel veroordeeld voor medeplichtigheid aan moord en verboden wapenbezit, de ander is een voormalig beveiliger van Geert Wilders die in 2013 bij de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) vertrok nadat hij in verband was gebracht met handel in xtc-pillen.

NRC schrijft dat de seks met de beveiligers van Graus gebeurde in hotels en sauna’s die werden gehuurd door het Tweede Kamerlid en ook in een PVV-kantoor in de Tweede Kamer. In tientallen sms’jes en WhatsApp-berichten, in het bezit van de krant,  is te lezen dat Dion Graus de spil is in de ‘uitleensessies’ van zijn ex-vrouw Joyce.


Beveiliger Henn sms’t met Dion, niet met Joyce, als hij seks wil. Op 3 november 2014 huurt Dion Graus daarvoor een privésauna af in het Brabantse Beek en Donk. Op 1 december 2014 regelt Graus sauna Relaxcis in het Belgische Arendonk: “Gaan we de volle drie uur”, wil Henn weten. Twee weken later vraagt de beveiliger aan Dion of “we dit jaar ‘uitgebubbeld’” zijn? Dion: “Mais non mon ami”. In het nieuwe jaar meldt Henn zich weer voor “een broodje”. Dion: “Ga ik regelen.”

Tussendoor rijdt Graus Joyce ook naar de plek waar Henn werkt. Als die op 15 september 2013 nachtwaker is in het Heinz Innovation Centre, Nijmegen, ontmoeten Dion en Joyce hem er ’s nachts. Deze en andere sessies neemt het Kamerlid ook op band op. Te horen is hoe hij de beveiligers aanmoedigt. “Ik hou haar benen goed uit elkaar.”

Ook beveiliger Arthur krijgt sessies met Joyce. In april 2018 huurt Graus een suite met kingsize bed, sauna en bubbelbad in het Van der Valkhotel Schiphol. Daar presenteert hij ‘Tuur’ als “verjaardagscadeau” voor Joyce. Tussen 2004 en 2018 moeten er tientallen van zulke sessies zijn geweest, blijkt uit sms- en WhatsApp-berichten en geluids- en filmopnames in het bezit van de NRC. Aanvankelijk in Graus appartement in Voorburg. Als dat dichtgroeit met spullen, volgen hotels en privésauna’s.

Geert Wilders met Dion Graus en Joyce in februari 2018 in de Efteling. Beeld: Facebook Geert Wilders)

Eén sessie, zo schrijft NRC, speelt zich af in het gebouw van de Tweede Kamer. Beveiliger Arthur begeleidt Dion en Joyce in juni 2016 naar een muziekfestival, en daarna loopt het trio midden in de nacht het Kamergebouw binnen. Op een foto zitten Arthur en Dion in de plenaire vergaderzaal – de klok in de zaal op zes minuten over twee. Dion Graus zit op de blauwe stoel van Geert Wilders, Arthur joviaal lachend naast hem, op de stoel van Fleur Agema. Die nacht heeft Arthur, volgens de informatie die bij de Rijksrecherche ligt, seks met Joyce in het kantoor van Graus.Na hun scheiding in de zomer van 2018 voeren Dion en Joyce een telefoongesprek van veertig minuten. Joyce vertelt hem dat ze veertien jaar onder de plak zat en gedaan heeft wat hij verlangde. Ze confronteert Dion met de dwang die zij ervaren heeft om “uitgeleend” te worden.

Joyce: “Ik ben altijd alles voor je gaan doen. Ik ben op mijn tenen gaan lopen. Je hebt me continu in de tang en ik ben bang voor jouw woorden. Jij kan een non het klooster uit praten, Dion.”

Dwang, hoezo? Dion heeft “bewijsmateriaal” dat ze alles vrijwillig zou hebben gedaan. “Joyceje, we hebben in de sauna enkele fijne dingen gedaan. Je bent in de sauna geneukt door beveiligers terwijl ik buiten was.”

Ik ben lid van de Staten-Generaal en zeg desnoods op camera dat iedere vrouw zich zonder condoom moet laten volspuiten om mannelijke hormonen binnen te krijgen, dan gaan ze zich goed voelen.

Joyce: “Jij hebt mij ‘ja’ laten zeggen omdat je me ertoe gedwongen hebt. Ik ben een katholiek meisje, ik wilde niet. Maar Dion, jij zei dat het moest en Joyce deed weer haar blinddoek om. Eiwitsplitsende enzymen waren goed voor me, zei jij: wat maakte het uit even mijn benen open te doen?”

De Telegraaf meldde in januari 2019 al dat de nu 48-jarige ex-vrouw Joyce aangifte had gedaan tegen haar toenmalige echtgenoot wegens ‘psychisch misbruik’ en ‘gedwongen seks met derden’. De PVV liet weten op de hoogte te zijn van de beschuldigingen. Dion Graus ontkende de beschuldigingen. “Ik wacht verdere stappen af’’, luidde het toen. Het Kamerlid diende daarna een tegenaangifte in wegens smaad. In juni 2019  liet Joyce weten dat ze de aangifte had laten vallen. Vervolgens liet het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag weten dat beide aangiftes waren ingetrokken.

“Desalniettemin heeft aangeefster sindsdien aanvullend materiaal ter beschikking gesteld aan de Rijksrecherche. Daarnaast heeft zij zeer recent aangekondigd nog meer informatie te willen verstrekken”, meldt het OM nu aan de krant. Het aanvullende materiaal zal “zorgvuldig worden beoordeeld” door deskundigen gespecialiseerd in “onder andere mensenhandel en zeden”.

NRC schrijft dat PVV-fractieleider Geert Wilders het verhaal van fractiemedewerkster Joyce kent. Het blijkt voor de PVV-leider tot nu toe geen reden om Dion Graus dit jaar niet opnieuw op een verkiesbare plek te zetten.

Geert Wilders weigerde commentaar te geven aan NRC.

LEES OP DE SITE VAN DE NRC HET VERHAAL: DE WERELD VAN DION