Ex politiechef beschuldigt haar ouders: ‘Maddie’s ontvoering werd in scene gezet’

0

Politiechef Goncalo Amaral (61) leidde vijf maanden het onderzoek nadat de driejarige Maddie McCann in 2007 uit een appartement in de Algarve verdween. Toen werd hij ontslagen. Nu zegt dat de ontvoering van Maddie door de ouders Kate en Gerry in scene is gezet.

Amaral, die Maddie’s ouders al direct verdacht, geeft eigenlijk geen interviews meer. Voor BILD TV maakte hij een uitzondering. In de documentaire “The Maddie McCann Case” spreekt de ex-politieagent over de huidige Duitse verdachte in de zaak, Christian Brückner (44).


Amaral zegt: ‘Brückner heeft niets te maken met de verdwijning van Maddie. Het zou niet de eerste keer zijn dat een zaak zogenaamd wordt opgelost door een verdachte te construeren. De belangrijkste verantwoordelijken voor de verdwijning zijn degenen die de voogdij hadden: de ouders.”

Over  de nacht van de misdaad zegt Ameral: “Tot op de dag van vandaag twijfel ik er niet aan dat een ontvoering in scene werd gezet. De bewijzen? Een raam waarvan niemand zeker wist of het open of dicht was. We kregen te horen dat de vermeende ontvoerder daar in en uit klom. Er zaten vingerafdrukken op het raam van moeder waaruit bleek dat ze het raam had geopend. Dat waren de enigen afdrukken die werden gevonden.”


Volgens de oud politiechef was het gedrag van Maddie’s ouders  vreemd. “Het leek bijna alsof er niets was gebeurd. Ze waren meer bezorgd over het feit dat ze geen thee kregen dan dat ze in shock of nerveus waren over de verdwijning van het kind. Het was geen normale reactie.”

Almeral geeft toe dat er bij het begin van het onderzoek fouten zijn gemaakt. “We benaderden de zaak alsof er iets was gestolen: hoe zijn de daders op de plaats delict terechtgekomen? Hoe zijn ze weggekomen. Zijn er sporen van inbraak, vingerafdrukken? Het onderzoek had uitgebreider moeten zijn, als bij een moord: veilige biologische sporen, vezels, haar. Dat was een fout.”

Heeft Ameral de huidige verdachte Brückner over het hoofd heeft gezien: “Voordat we de ouders verdachten, was er een lijst van pedofielen die in de buurt woonden. Brückner stond op deze lijst. Er werd op zijn deur geklopt, maar hij was niet thuis. De Duitse officier van justitie moet niet steeds zeggen dat hij bewijzen tegen Brückner heeft. Beschuldig hem dan! Sleep hem voor de rechter! En leg me uit hoe iemand inbrak in het appartement zonder vingerafdrukken of handschoenen achter te laten!”

BILD confronteerde de officier van justitie met de beschuldigingen. “Wij zijn niet geïnteresseerd in de mening van een Portugese ex-politieagent”, zegt Hans Christian Wolters. ‘We gaan ervan uit dat hij onze gegevens niet heeft. Daarom zijn zijn conclusies totaal irrelevant.”