Ex Op1-presentatrice Talitha Muusse zegt dat politieke partijen zich bemoeien met het presentatorenbeleid van de late talkshow Op1. Volgens Muusse werd haar gevraagd zich gedeisd te houden. “Vanaf het begin dat ik daar zat kreeg ik af en toe al signalen door van: sommige politieke partijen zijn niet zo blij met jouw benoeming als presentator.” Caroline van der Plas, voorvrouw van de BoerBurgerBeweging, heeft inmiddels aangekondigd Kamervragen te gaan stellen over de zaak.
Talitha vertelde gisterenavond in het programma Media Inside door haar bazen van KRO/NCRV gevraagd te zijn om zich gedeisd te houden, omdat bepaalde politieke partijen niet blij waren met haar benoeming. “Zo wordt het dan gebracht, van: ‘We hebben van die en die politieke partij gehoord dat ze niet taart zijn gaan eten omdat jij bent benoemd als presentator, dus hou je een beetje in, hou je een beetje gedeisd.’”
“Dat is vanuit de omroep waarvoor ik werk in appjes, belletjes en mailtjes van: ‘Hou je even gedeisd bij die en die politieke partij.’ Ik werkte voor KRO-NCRV. Dat is een druk die ik vanaf mijn eerste uitzending heb ervaren.”
Media Inside-presentator Gijs Groenteman: “Maar wat hebben politieke partijen ermee te maken welke presentatoren er worden uitgesteld? Ze vinden dat ze dat moeten laten horen en de omroepen vinden dat ze dat aan jou door moeten geven?”
Volgens Talitha is het de gewoonste zaak van de wereld in Hilversum dat politieke partijen druk uit te oefenen op redacties van praatprogramma’s. “Maar het is aan redacties en omroepen om daar een dikke middelvinger aan te geven en te zeggen: ‘Leuk, maar wij gaan over de inhoud van het programma en de presentatoren. Wij gaan voor jullie staan.’”
IN haar geval gebeurde dat niet volgens Talitha. Ze werd niet beschermd door KRO/NCRV. “Er is niemand tussen gaan staan. Die druk is direct op mijn bordje gegooid, van: ‘Je staat onder een vergrootglas bij die en die, hou je even gedeisd.’ Dat was al vanaf week één dat ik daar zat. Ik kon het dus ook eigenlijk niet goed doen.”
“Ik vroeg me oprecht af of ik daar alleen was neergezet voor het kleurtje, het vrouw zijn. Ik voelde me niet goed en zat ermee in mijn maag. Daar heb ik melding van gemaakt bij een vertrouwenspersoon binnen de omroep, maar daar is helemaal niets mee gedaan. Het werd alleen maar erger. Ik kreeg op een gegeven moment belletjes van: ‘We zijn heel je Twitter aan het doorlichten.’ Zelfs oude Twitter-berichten moest ik verwijderen omdat ze politiek gevoelig zouden liggen. “Het ging best wel ver. Wat ik mezelf kwalijk neem is dat ik daar aanvankelijk geen conclusies aan heb verbonden”, aldus de presentatrice.
Talitha nam ontslag bij Op1 nadat haar was gevraagd om te zwijgen tijdens een gesprek met VVD-politici. Ze had die week eerder kritiek geuit op VVD-premier Mark Rutte.
Caroline van der Plas, voorvrouw van de BoerBurgerBeweging, heeft inmiddels aangekondigd Kamervragen te gaan stellen over de zaak. “Ben geschrokken van het verhaal van Talitha Muusse. Kennelijk wordt vanuit de politiek invloed uitgeoefend op wat een presentator wel en niet mag zeggen en volgt zelfs ontslag. Ik ga hierover Kamervragen stellen. Politiek mag NOOIT bepalen wat de media MOETEN doen.”
UPDATE – Een woordvoerder van de KRO-NCRV reageert met een verklaring op de uitlatingen van Talitha. “KRO-NCRV vereist journalistieke onafhankelijkheid van redactieleden en presentatoren van Op1. Daarom hebben wij destijds besloten, na overleg met Talitha, dat zij de uitzending van Op1 namens KRO-NCRV niet kon presenteren. Voor ons als KRO-NCRV staat journalistieke onafhankelijkheid altijd aan de basis van de programma’s die we maken. Elke suggestie van politieke inmenging werpen we van ons af.”