Europarlementariër neemt ontslag: Met xtc-pil op zak via regenpijp gevlucht van verboden seksfeestje

0

Jozsef Szajer (59), vertrouweling van de Hongaarse premier Victor Orban en boegbeeld van de Fidesz-partij die zich tegen homorechten kant, heeft zijn ontslag aangeboden als Europarlementariër nadat hij werd betrapt op een seksfeestje met andere mannen en probeerde via de regenpijp te vluchten. In zijn rugzak vond de politie ook xtc.

De politie viel vrijdagavond binnen op de eerste verdieping van een appartementsgebouw in Brussel. nadat buren hadden geklaagd over geluidsoverlast. De politie trof twintig mannen aan. De meesten helemaal of half naakt. Omdat het feestje in strijd was met de coronamaatregelen, werden alle aanwezigen door de agenten op de bon geslingerd.


Toen de politie het gebouw weer verliet, meldde een getuige dat hij iemand had zien vluchten via de regenpijp. De man werd aangehouden. Zijn handen zaten onder het bloed als gevolg van de scherpe randen aan de regenpijp. Ook had hij geen papieren bij zich. De politie bracht hem naar zijn huis waar hij zijn diplomatiek paspoort toonde.

Het bleek te gaan om de Hongaar Jozsef Szajer, een lid van de rechtse Fidesz-partij en vertrouweling van Hongaars premier Victor Orban. Szajer zit namens Fidesz sinds 2002 in het Europees Parlement en is medeauteur van de laatste versie van de Hongaarse grondwet daterend uit 2011 waarin staat dat het huwelijk gezien wordt als iets tussen man en vrouw.


Szajer is al meer dan dertig jaar getrouwd met een vrouwelijke rechter van het Grondwettelijk Hof in Hongarije. Ze hebben samen een dochter. Naast tegen het homohuwelijk voert de partij van de man strijd tegen drugs, maar de Brusselse politie vond in de rugzak van Szajer xtc.

Szajer diende afgelopen zondag, voor het verhaal uitlekte, zijn ontslag in als Europarlementslid. “De dagelijkse politiek is een emotionele last op mijn schouders.” Gisteren kwam de Hongaar met een nieuwe verklaring. “Ik was inderdaad aanwezig op een privéfeestje in Brussel. Ik heb er geen drugs gebruikt en heb de politie ook gevraagd om een drugstest te mogen ondergaan, maar ze ging daar niet op in. De politie zegt dat ze een xtc-pil vond in mijn rugzak. Die pil is niet van mij, ik weet niet wie ze daarin gestoken heeft. Ik excuseer me voor het niet naleven van de Covid-maatregelen. Dat was onverantwoordelijk. Ik zal de boete betalen desgevraagd. Met mijn ontslag zondag trek ik politieke en persoonlijke conclusies voor deze misstap.”

Geen woord over het feit dat het om een seksfeestje ging, maar wel: “Ik verontschuldig me tegenover mijn familie, mijn kiezers en mijn collega’s. Ik vraag hen om deze misstap te plaatsen tegenover dertig jaar toegewijd en hard werk. Ik ben de enige verantwoordelijke voor wat gebeurd is.”

Onder de overige mannen die een bekeuring kregen bevonden zich nog twee diplomaten: D.O. (1977) en P.B. (1987). Zij beriepen zich op hun diplomatieke onschendbaarheid.