Ernstig verzwakte en verlamde CLOWN BASSIE viert vandaag 86ste verjaardag met afnemen defilé nog rijdende Bassie & Adriaan-auto’s en caravans

0

(Beeld: fransvanzijst.nl)

De ernstig verzwakte én verlamde clown Bassie, Bas van Toor, viert vandaag zijn 86e verjaardag in zijn Vlaardingen en zal in zijn rolstoel een defilé afnemen van nog rijdende Bassie & Adriaan-auto’s en caravans. Zijn dochter Liesbeth hoopt dat haar vader vandaag een goede dag heeft en kan genieten van het defilé. “Hij kan nauwelijks nog praten. Zijn stemvermogen is door de beroerte achteruitgegaan. Ook de pijn in zijn linker, verlamde, arm is heftig. Als hij al naar zijn arm kijkt, voelt hij de pijnscheuten opkomen.”


Vandaag wordt Bas van Toor 86 jaar. Voor de gemeente Vlaardingen, waar ’Bassie’ opgroeide en nog altijd woont, hem te eren met een speciaal defilé. Clown Bassie is al geruime tijd ziek en inmiddels te zwak om nog in het openbaar te verschijnen. Lopen en praten kan hij nauwelijks nog. Hij zit hele dagen in een rolstoel.

Vandaag zal Bassie om twaalf uur, gezeten in zijn rolstoel, voor zijn oude huis aan de Westhavenkade in Vlaardingen een defilé afnemen van een bonte verzameling rijdende Bassie & Adriaan-auto’s en caravans. zijn dochter in de telegraaf: “Mijn vader reageerde enthousiast toen hij te horen kreeg dat de lokale middenstand en het Museum Vlaardingen dit defilé als verjaarscadeau wilden aanbieden. Het zal geen uren duren, want voor mijn vader is het een behoorlijke lichamelijke en geestelijke inspanning die hij moet leveren. We vinden het hoe dan ook geweldig dat hij zo’n fantastisch cadeau krijgt aangeboden.”


Liesbeth hoopt dat haar vader vandaag een goede dag heeft en kan genieten van het defilé. “Hij kan nauwelijks nog praten. Zijn stemvermogen is door de beroerte achteruitgegaan. Ook de pijn in zijn linker, verlamde, arm is heftig. Als hij al naar zijn arm kijkt, voelt hij de pijnscheuten opkomen.”

Coby, met wie hij al 57 jaar getrouwd is, zorgt iedere dag voor haar Bas. De clown is volledig afhankelijk van haar zorg. “Zelfstandig kan Bas zich niet meer redden”, vertelt zijn dochter Liesbeth aan de Telegraaf. “Hij heeft de afgelopen jaren zoveel ellende meegemaakt dat we blij mogen zijn dat hij er nog steeds is. Hij heeft een zware periode achter de rug.” Clown Bassie kampte na een beroerte met complicaties kreeg. Ook kreeg hij lange tijd sondevoeding toegediend omdat eten niet meer lukte.

Broer Aad zal vandaag niet aanwezig zijn omdat de aan de Spaanse Costa woonachtige Aad een infectie aan zijn voet heeft en onmogelijk naar Nederland overkomen.