Erik de Zwart: ‘John de Mol creëerde een angstcultuur’

0

Wie het in het bedrijf van John de Mol (66) op durft te nemen tegen de directeur, moet dat vaak met ontslag bekopen. Dat vertellen verschillende oud-medewerkers, waaronder Erik de Zwart, in het licht van het schandaal bij programma ‘The Voice’ .

Ook Erik de Zwart, die zowel in de jaren 80 als van 2003 tot 2006 voor John werkte, deelt zijn verhaal in het AD. “Iedereen is bang voor hem. Als John de Mol de werkvloer op loopt, klikt het personeel met de hakken. Bang voor de grote baas. Ga je er tegenin, dan is het exit voor je”, aldus de oud-radiodirecteur van Talpa Radio International.


Erik spreekt van een angstcultuur bij Talpa en noemt de gang van zaken bij het bedrijf ‘een manipulatieve, intimiderende manier van leidinggeven en sfeer waarin gewerkt wordt’. Enkele oud-personeelsleden spraken uit angst voor de gevolgen van hun carrière anoniem met de krant en vertellen dat het binnen het bedrijf algemeen bekend is dat De Mol regelmatig mensen op de werkvloer afblaft, zelfs om zaken als de temperatuur van zijn koffie. “Iedereen is op zijn hoede voor De Mol, 100 procent”, aldus een voormalig personeelslid.

Beroemd is bijvoorbeeld, zo schrijft de krant, de mail die de grote baas naar Johan Derksen stuurde, toen het programma VI in de zomer van 2020 dreigde te stoppen vanwege een ruzie met presentator Wilfred Genee. Die mail begon als volgt: ‘Al ben ik uiteraard volledig op de hoogte van wat er speelt en van de gesprekken die tot nu toe zijn gevoerd, ik heb me tot nu toe nog niet persoonlijk gemeld. Bij deze breng ik daar verandering in. Laat ik kort door de bocht met de conclusie beginnen. Ik vind dat jullie begin september weer met elkaar aan tafel moeten.’


Verderop in de mail wees De Mol Derksen ook nog even fijntjes op zijn contract – ‘een breuk zou ook op dat gebied vergaande consequenties hebben’. Het resultaat: de mannen zijn nog altijd op tv.