ERICA MEILAND: Ondanks bedreigingen en boycot geen spijt van uitspraken over boerka

0

(Beeld: Coverfoto Erica, de motor achter

Erica Meiland heeft geen spijt van haar uitspraken die ze heeft gedaan over de islam. Uitspraken waardoor ze bedreigingen ontving en de familie door diverse bedrijven zakelijk wordt geboycot. Erica: “De vele verwensingen en de vele steunbetuigingen die ik heb ontvangen laten zien dat Nederland zeer verdeeld is als het gaat om kritiek op de islam. Mijn insteek is altijd geweest, en zal altijd zijn, opkomen voor de rechten van vrouwen!” De schrijver van haar biografie, Jan Dijkgraaf: Het is raar te zien dat de enigen, die zich openlijk achter hen scharen, Geert Wilders en zijn partijgenoten zijn en andere partijen die vrouwenrechten hoog in het vaandel hebben – want nogmaals, dáár ging het Erica om – niets van zich laten horen. En waar zijn de Claudia de Breijen nu?”


“Het was heftig. Het is volledig geëscaleerd en dat heb ik ook niet voorzien”, vertelt de scrhijver van de biografie Erica, de motor achter de Meilandjes, Jan Dijkgraaf aan De Telegraaf over de commotie van de afgelopen weken. “In het boek van Martien vertelde hij al dat hij tegenwoordig PVV stemde en ook dat leverde toen al wat kritiek op. Maar vooral over het woord pinguïn zijn mensen en bedrijven nu gevallen.”

De uitspraken van Erica hebben vooral gevolgen voor haar dochter Maxime, die liet weten achter aan moeder te staan. Dijkgraaf: “Er zijn de afgelopen dagen zelfs bedrijven geweest met wie ze helemaal geen samenwerking hádden, die meeliftten op de aandacht en riepen dat ze niets met de Meilandjes te maken hadden.” Dijkgraaf doelt op matrassenfabrikant Emma dat bedden op proef levert. Na eerst te hebben vastgesteld dat op de gezellige personeelsfoto weliswaar tientallen mensen staan, maar niemand met een hoofddoek, trekt hij op zijn site fel van leer: “Jullie hebben een dochter ’ontslagen’ die weigerde in het openbaar afstand van haar familie te doen (…) en jullie hebben de toetsenbordterroristen op haar afgestuurd.”


Erica, die donderdag ook al een statement op social media plaatst, heeft totaal geen spijt van haar woorden. “Nee, spijt hebben we er niet van”, zegt Jan Dijkgraaf. De schrijver zegt Erica een WhatsApp te hebben gestuurd waarin hij vraagt of ze spijt heeft van de alinea uit haar boek. “Nee, appte ze terug. Ze vindt het heel vervelend voor Maxime, die geen woord verkeerd heeft gezegd, maar er nu in wordt meegesleept omdat ze als goede dochter haar eigen moeder niet openlijk laat vallen. Maar van blinde paniek is geen sprake.”

Erica vertelde onder meer in haar biografiegrote problemen te hebben met de islamisering van Nederland. ze schreef 0.a.: “Ik heb weleens drie van die pinguïns in de Hoofdstraat in Noordwijk zien lopen. Dat is toch niet normaal? Gewoon niet doen hier.”