Er zou sprake zijn van dertien doden! Hoe gevaarlijk is Iceman WIM HOF?

0

Amerikaanse letseladvocaat Raphael Metzger eist tientallen miljoenen van Iceman Wim Hof, de geboren Limburger (64) die mensen leert extreme kou te weerstaan. Metzger beweert dat zijn tienerdochter Madelyn kort voor haar dood ademhalingstechnieken van Hof zou hebben gedaan die tot haar dood hebben geleid. Madelyn zou niet de enige zijn die de oefeningen van Wim Hof niet zou hebben overleefd. Er zou zelfs sprake zijn van dertien doden. Volgens zoon, en zakelijk leider van het miljoenen Iceman-imperium Enahm is er niets aan de hand en hebben de overledenen zich niet aan de spelregels gehouden.

Wim Hof  is de man van een zwemtocht onder noordpoolijs in een zwembroek, het zo goed als naakt beklimmen van de Kilimanjaro, met 5895 meter de hoogste berg van Afrika, en de man die zijn hand er ook niet voor om draait om een kleine twee uur in een bak ijsklontjes te zitten. En dat allemaal dankzij een door hem ontwikkelde methode waarbij series van diep inademen en niet helemaal uitademen, gevolgd worden door een periode waarin niet wordt geademd. Het resultaat zou zijn dat de adem steeds langer kan worden ingehouden en dat zou zo zijn voordelen hebben. Of zoals Wim Hof zelf zei: “Als je dit meester bent word je niet meer ziek, want het lichaam is te waakzaam geworden. De levenskwaliteit zal omhoog gaan als iedereen langzaamaan zal leren de eenheid tussen lichaam en geest te smeden. Het Riagg zal werkeloos zijn, de ziekenhuizen zullen alleen nog maar botbreuken hoeven behandelen.”


Zeker is dat het Wim Hof en het door zijn zoon Enahm geleide bedrijf Innerfire geen windeieren legt. Het bedrijf zou inmiddels 18 miljoen euro waard zijn. Een kaartje voor een seminar waar Hof zijn methode aan de man brengt kost dan ook 200 euro. Zijn inmiddels internationale bestseller The Wim Hof Method is herdrukt in eenentwintig talen. Gwenyth Paltrow’s The Goop Lab-serie op Netflix, waarin de werking van energie en andere uitdagende wellnessthema’s onder de loep worden genomen, maakte zelfs een volledige aflevering over Hof. Het aantal Instagram-volgers is gegroeid van een paar duizend mensen in 2013 tot meer dan 3 miljoen vandaag. Op YouTube heeft Hof 2,4 miljoen volgers. Alleen al de video met instructies voor zijn basisademhalingsmethode is meer dan 64 miljoen keer bekeken. Een film over Hof met in de hoofdrol Joseph Fiennes staat in de planning van Hollywood.

het heeft alles weg van een succestory, maar Iceman Wim Hof ligt onder vuur. Volgens critici kan de Wim Hof-methode ook leiden tot hyperventilatie, bewusteloosheid en zelfs de dood. Zeker als die methode van niet ademen onder water wordt toegepast kan dat fataal zijn. In 2016 en 2017 werden al er meerdere verdrinkingsdoden in verschillende landen gelinkt aan de ademhalingsoefeningen van Wim Hof. Die storm waaide over, maar nu is Iceman Wim Hof in de Verenigde Staten aangeklaagd bij het Los Angeles Superior Court voor de dood van een 17-jarig meisje Madelyn na het beoefenen van ademhalingstechnieken van Hof. Haar vader Raphael Metzger eist bijna 60 miljoen euro van Limburger omdat die zijn volgelingen onvoldoende zou hebben gewaarschuwd voor het risico van verdrinking en die volgelingen ook niet zou hebben verteld dat Hoffs technieken geen gezondheidsvoordelen bieden en dat ze nooit door kinderen mogen worden beoefend. Naast de schadevergoeding eist de vader een gerechtelijk bevel tegen Hof en Innerfire om ooit nog zijn methode in Amerika aan de man te brengen. De zaak zal in januari 2024 voor de rechter komen.


Journalist Scott Carney van The New York Times deed onderzoek naar de Wim Hof-methode en heeft het in een documentaire die hij maakte over minstens dertien doden in de VS als gevolg van de Wim Hof-methode. Dertien gevallen van verdrinking waarbij de beoefenaars van de Wim Hof-methode bewusteloos raakten en stierven terwijl ze het voorbeeld van Wim volgden. Nog eens zes incidenten wijzen op sterfgevallen door een hartstilstand bij het zitten in ijswater. Mensen die overleefden omdat ze bewusteloos werden gered uit het ijswater vertellen volgens Carney dat ze Wims technieken volgden en zijn combinatie van ademhalings- en wateroefeningen deden zonder de gevaren te kennen. Zeker is dat de oefeningen omstreden zijn. Volgens critici leiden ze niet zelden tot hyperventilatie en tijdelijke bewusteloosheid. “Ze leren hyperventilatie vóór onderdompeling, wat het recept is voor black-out in ondiep water”, zegt Brit Jackson, uitvoerend directeur van Shallow Water Blackout Prevention, een organisatie die tot doel heeft mensen bewust te maken van de gevaren van hyperventilatie in water.

Wim Hof, de Iceman, laat de woordvoering over aan zoon Enahm die het bedrijf Innerfire leidt. Enahm meent dat er uitgebreid wordt gewaarschuwd om niet onder water de methode van zijn vader toe te passen. “Overal op onze site en bij al onze uitingen waarschuwen we mensen, meer kunnen we niet doen.” Feit is dat Hof’s website en YouTube-video’s inderdaad niet te missen waarschuwingen bevatten tegen het uitvoeren van de ademhalingsmethode in water. De YouTube-video die de basisademhalingsinstructies van Hof aanprijst en 66 miljoen views heeft, bevat deze waarschuwing: “!! Doe de ademhalingsoefeningen niet in een zwembad, voordat u onder water gaat, onder de douche gaat of een voertuig bestuurt. Oefen altijd zittend of liggend in een veilige omgeving.” Om nalatigheid te bewijzen, zal het juridische team van de vader van het overleden tienermeisje een jury moeten overtuigen dat het meer dan waarschijnlijk was dat Madelyn vlak voor haar dood inderdaad een door Wim Hof geïnspireerde ademoefening in water uitvoerde. Hoewel de rechtszaak de eerste ooit tegen Hof is, zullen de advocaten waarschijnlijk proberen haar dood in verband te brengen met de reeks van dertien soortgelijke incidenten waarbij beoefenaars van de Hof-methode het leven lieten. Wim Hof zal zijn adem inhouden.