Er komt zomergolf van nieuwe omikron-besmettingen aan (volgende week al dominant in vakantieland Portugal)

0

(Beeld: coronadashboard rijksoverheid)

Er komt een zomergolf van nieuwe omikron-besmettingen aan. Het zou hierbij mogelijk gaan om nieuwe varianten, BA.4 en BA.5. De verwachting is dat de nieuwe omikron-variant BA.5 volgende week dominant zal zijn in het populaire vakantieland Portugal. Ook in eigen land wordt de grote toename vastgesteld.


Dat voorspelt het ECDC, oftewel Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding, zo meldt De Telegraaf. De nieuwe varianten zijn als zorgwekkend benoemd door het ECDC. In Amsterdam zijn de stammen van BA.4 en BA.5 binnen drie weken van 0,7% naar 8% gegaan. “Deze nieuwe stammen worden niet als ernstiger gezien dan de voorgaande omikron-varianten. Maar als het aantal Covid-19-gevallen aanzienlijk toeneemt, zoals in eerdere golven, leidt dit altijd tot extra ziekenhuisopnames én extra mensen met long-covid”, zegt internist-infectioloog Chantal Bleeker van Radboud UMC in de krant.

Het is dus tijd voor een plan, zegt Bleeker. “We moeten niet praten over een corona-strategie voor het najaar. Dat is rijkelijk laat. Er is een niet onwaarschijnlijk scenario dat we een zomergolf gaan krijgen en we verspillen kostbare tijd. Waarom maken we bijvoorbeeld niet nú werk van ventilatie en CO2-meters in scholen en zorginstellingen”, vraagt de infectioloog zich af.