En de RVD doet niets! Bitcoinfrauders zetten koning Willem-Alexander in om u op te lichten

0

Koning Willem-Alexander wordt ingezet door bitcoinfrauders. Nu bekende gezichten als John de Mol en Jort Kelder naar de rechter stapten vanwege het misbruik van hun goede naam, zetten de frauders nu koning Willem-Alexander in. Volgens de advertentie onthult de koning zijn geheim die hem nog rijker dan rijk maakte. Vooralsnog doet de Rijksvoorlichtingsdienst, namens de koning, niets, terwijl honderden Nederlanders dit jaar slachtoffer geworden van deze bitcoin-beleggingsfraude.

Tot voor kort plaatsten fraudeurs advertenties op Facebook en Google met foto’s van BN’ers, zoals John de Mol, Jort Kelder en Humberto Tan. In de advertenties werd mensen beloofd dat ze “net als deze BN’ers” rijk konden worden met bitcoins. Ze moesten geld overmaken, maar zagen daar niets van terug. Doorgaans zijn zijn de advertenties ook voorzien van een logo van bekende nieuwswebsites als RTL Nieuws, NOS, BBC of regionale omroepen. 


Maar nu wordt met koning Willem-Alexander het zwaarst mogelijke geschut ingezet om naïeve zielen op te lichten. Volgens de advertentie onthult de koning zijn geheim die hem nog rijker dan rijk maakte. Ook volgens de advertentie zouden grote banken doodsbang zijn geworden nu de koning zijn strategie bekend heeft gemaakt omdat die iedereen, middels bitcoininvesteringen, binnen luttele tijd rijk zou worden zonder tussenkomst van die banken.

Onzin natuurlijk, maar blijkbaar wel een verhaaltje dat werkt. Begin 2020 was 3 miljoen euro de gemelde schade van meer dan 300 gedupeerden, vertelde een woordvoerder van de Fraudehelpdesk. “Waarschijnlijk is de werkelijke schade nog veel hoger. Normaal gesproken meldt ongeveer 10 procent van de slachtoffers zich bij ons.” In de eerste negen maanden van dit jaar liep de gemelde schade al op tot 6,7 miljoen euro.


Bijzonder is ook dat de Rijksvoorlichtingsdienst niet lijkt op te treden tegen het misbruik van het portret van de koning. Doorgaans is de RVD er als de kippen bij als een foto van een lid van het koninklijk huis wordt misbruikt. “Het auteursrecht op de foto’s in deze rubriek berust bij de RVD en wordt hier uitdrukkelijk voorbehouden. () De RVD behoudt zich echter het recht voor achteraf op te treden als de (wijze van) openbaarmaking van de foto naar RVD-oordeel in strijd is met de Koninklijke waardigheid, is te beschouwen als promotioneel gebruik (reclame) of gebruikt wordt met een ideëel oogmerk.” valt er op de site koninklijkhuis.nl dan ook te lezen over het gebruik van de koninklijke portretten.

Dat er niet opgetreden zou kunnen worden tegen de bitcoinfrauders is in ieder geval onzin. Vorig jaar november bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam dat Facebook is verplicht om nu en in de toekomst nepadvertenties waarin mediamagnaat John de Mol bitcoins of andere cryptovaluta aanprijst te weren. 

‘Dat advertenties soms na enig aandringen alsnog verwijderd worden, laat zien dat het kennelijk technisch wel mogelijk is om actiever op te treden’, zo valt in het vonnis te lezen. ‘Dat dit mankracht en geld kost, is geen reden het niet te doen. Daarvoor is de verantwoordelijkheid van Facebook voor haar advertentieplatform te groot en hebben de valse advertenties te veel impact.’

Facebook moest ook de gegevens van de makers van de advertenties aan de Mol verstrekken. Als het platform geen maatregelen zou nemen -malafide bitcoinreclames met De Mol in de hoofdrol moesten binnen vijf dagen weggehaald worden – riskeerde het een dwangsom die kon oplopen tot 1,1 miljoen euro. Facebook werd niet verplicht om de adverteerders voor altijd te weren. Die eis was volgens de voorzieningenrechter te verstrekkend. Facebook ging in hoger beroep. Die zaak loopt nog.

Niet veel later stapte ook Jort Kelder naar de rechter en dagvaardde Jort Kelder de grootste zoekmachine op aarde, nu Facebook nogal laks reageert om op te treden tegen de verspreiding van de fake-bitcoinadvertenties met zijn hoofd.“Een Kerstgroet van heer Kelder aan Google luidt: ‘Ho ho ho Google! Namens Stichting Vladimir stuurt onze advocaat Matthijs Kaaks @Boekx zojuist een concept-dagvaarding naar #Google met een kerstgedachte: wees lief en STOP met verdienen aan frauduleuze #bitcoinads en ander nepnieuws. De bodemprocedure kan beginnen.’

Misschien moet de RVD, namens de koning, maar eens doen wat John de Mol en Jort Kelder eerder deden: naar de rechter stappen. Alleen al die stap zou duidelijk maken dat het advies van de koning om in bitcoins te stappen zijn onderdanen zeker niet rijk maakt.