Nu Europees aanhoudingsbevel tegen Emile Ratelband (70) voor ontvoering -met hulp Willebrord Frequin (78)- van 11-jarig zoontje Emilio

0

UPDATE – Gezocht Emile Ratelband (70)! Tegen de positiviteitsgoeroe is een Europees aanhoudingsbevel  uitgevaardigd, vanwege de ’ontvoering’ van zijn zoon Emilio. Komende dinsdag zal hij zich samen  met strafpleiter Jan Hein Kuijpers melden op een Utrechts politiebureau melden nadat het Hof van Beroep in Antwerpen bepaalde dat Ratelband zich vrijwillig in Nederland meldt of in België aangehouden wordt. Volgens Ratelband heeft hij en afspraak met de politie in Utrecht gemaakt en de garantie gekregen dat ze hem niet aanhouden als hij ik in Nederland is. Ratelband vreesde namelijk dat hij dan opgesloten zou worden.

Het Europees aanhoudingsbevel  werd uitgevaardigd nadat Ratelband heeft een nieuw, opmerkelijk, hoofdstuk heeft  geschreven in de voogdijstrijd om zijn kinderen Emilio (11) en Royce (12). Kinderen die aan zijn ex Moon (49) toegewezen zijn, maar daar is Ratelband het bepaald niet mee eens dus heeft de tsjakka-man zijn elfjarig zoontje Emilio ontvoerd. En daarbij kreeg hij de hulp van goede vriend Willebrord Frequin (78).


Even terug in de tijd. Moon en Emile trouwden in 2007. Maar een jaar later zaten ze al in een huwelijkscrisis. In 2013 kondigden ze officieel hun scheiding aan en dat liep uit op vechtscheiding van formaat. Zo beschuldigde Moon Emile ervan haar te hebben bedreigd en geschopt en geslagen. Ratelband werd door de rechter schuldig bevonden aan mishandeling. Anno 2020 leven ze nog altijd als kat en hond en gaat de strijd vooral om de aan Moon toegewezen kinderen Royce en Emilio.

Het laatste hoofdstuk in de strijd om de voogdij werd door Emile geschreven die zijn jongste zoon Emilio vlak voor de afgelopen kerstdagen zonder toestemming van zijn moeder en gezinsvoogd naar België ontvoerde. Volgens Ratelband een ontvoering in het belang van zijn zoontje omdat Ratelband meent dat Emilio het thuis bij Moon niet naar zijn zin had. Die conclusie trok hij toen hij in het kader van de bezoekregeling zijn zoon bij een onbekende familie in Barneveld moest halen omdat die van huis was weggelopen. Volgens Ratelband blijkt uit GGZ-rapporten dat de aanwezigheid van verschillende gezinsvoogden een trauma voor Emilio is.


Willebrord Frequin hielp Ratelband een handje (foto: Frans van Zijst)

De zaak escaleerde afgelopen 18 november toen Emile, volgens eigen zeggen, een telefoontje van zijn goede vriend Willibrord Frequin (78) kreeg. ‘Emilio was opnieuw van huis weggelopen en naar hem (Frequin, red) gegaan. Ik liet weten dat ik pas ’s middags kon komen en dat Willibrord de gezinsvoogd moest bellen zodat die Emilio kon ophalen. De gezinsvoogd weigerde dat en ook Emilio’s moeder weigerde haar zoon te halen. Emilio moest volgens haar zelf terug lopen. Dat weigerde Willibrord. Daarop belde Willibrord met de bureaudienst van het Leger des Heils, waar de gezinsvoogd voor werkt. Van hen kreeg hij hetzelfde antwoord. U moet hem terugbrengen. Doet u dat niet, werkt u mee aan ontvoering. Willibrord weigerde dat en wachtte totdat ik er was. Op dat moment belde de politie met Willibrord: U heeft het kind van Ratelband ontvoerd en moet hem terugbrengen,’ zo verhaalt Ratelband in Story, het weekblad waarin Frequin de lezing van Ratelband bevestigt. ‘Emilio is die dag inderdaad naar mij toegekomen. Niemand wilde hem ophalen. Alleen Emile kwam. Ik vind het onmenselijk hoe zijn ex-vrouw Moon, maar ook de officiële instanties en gezinsvoogden hem al jaren behandelen. Het is een grote schande!’

Ratelband zegt dat hij ondanks dat de jongen aangaf met zijn vader mee te willen hij hem naar zijn moeder bracht. ‘Zij weigerde echter open te doen. Het enige wat ze riep, was: Opzouten! Dat liet ik me geen twee keer zeggen.’ Dus nam Emile Emilio mee naar zijn huis in België. ‘Ik zocht een school voor hem, regelde wekelijkse psychologische hulp en ik heb hem binnen een week zien veranderen van een angstige naar een blije jongen. Op school doet Emilio het fantastisch! Fluitend gaat hij er naartoe en ik heb net zijn rapport gekregen. Hij heeft een goede werkhouding en allemaal zevens, achten en negens.Terwijl hij op zijn oude school onhandelbaar zou zijn geweest!’

Eind goed, al goed.? Niet echt want de gezinsvoogd van Emilio meldde zich al snel en wilde Emilio ophalen. en dat was niet naar de zin van Emile, zo vertelt hij in het weekblad. ‘Een vriendin van mij wees op de mogelijkheid dat Emilio asiel in België zou kunnen aanvragen. Ik legde Emilio uit wat dat betekende en heb gezegd dat hij dan door de Belgische staat beschermd zou worden. Dat wilde hij. Op 6 december diende Emilio een officiële aanvraag in. We stonden in een lange rij tussen mensen die uit Syrië, Macedonië, Irak en Iran kwamen.’ Maar ook de Belgen konden Emile niet helpen. Emilio kreeg geen asiel omdat je niet van het ene naar het andere EU-land kan vluchten als EU-burger of er moet sprake zijn van politiek gevaar of gevaar voor Emilio’s veiligheid.

De gezinsvoogd van de 11-jarige jongen bleek de uitslag van de asielprocedure ook gekregen te hebben en stond, volgens Ratelband, nog diezelfde avond voor zijn de deur om de jongen op te eisen. ‘Ik belde de politie en gelukkig bleek dat Emilio nog tot tien dagen na zo’n uitspraak bescherming heeft. Daarna hebben ze van alles geprobeerd om Emilio mee naar Nederland te krijgen. Niet naar zijn moeder, maar naar een instelling. Dat is toch ongelooflijk?! Om een kind een paar dagen voor de kerstvakantie naar een instelling te brengen terwijl hij gelukkig is bij zijn vader,’zo verhaalt hij.



In 2010 was geluk nog heel gewoon voor Emile en Moon (foto: Frans van Zijst)

De zaak escaleerde nog verder toen de Belgische politie Ratelband lieten weten dat de Nederlandse hulpverleningsinstanties een aanklacht hadden ingediend bij de magistraat van de Belgische rechtbank. Ze wilden dat de bescherming zou eindigen, zodat Emilio mee terug kon. De Belgische rechter heeft inmiddels besloten dat Emilio bij Ratelband mag blijven tot aan het hoger beroep in de zaak.

Tot aan de uitspraak in dat hoger beroep kon Ratelband zich niet meer in Nederland vertonen. ‘Dan mogen ze hem (zoontje Emilio, red’arresteren en wordt hij alsnog naar een instelling gebracht. En ik word dan aangeklaagd wegens onttrekking aan het ouderlijk gezag. Ontvoering dus. Het is te gek voor woorden. Een zoon die bij zijn vader wil wonen, maar naar een instelling moet omdat zijn moeder hem niet wil.’

de week bepaalde het Hof van Beroep in Antwerpen dat het niet tot aanhouding en overlevering zal overgaan, als Ratelband zich zelf meldt bij de Nederlandse politie.  Officieel heet het dat het Antwerpse hof de ‘uitvoering van het Europees aanhoudingsbevel beveelt’ en beslist ‘dat Ratelband onder voorwaardelijke invrijheidsstelling geplaatst wordt’ onder de voorwaarde dat hij zich dient aan te bieden bij de Nederlandse politie. dat gaat Ratelband, in gezelschap van advocaat Kuijers, dus komende dinsdag doen.

Emile Ratelband heeft in totaal zeven kinderen bij drie vrouwen. De tweeling Minou en Georgine is inmiddels 43 jaar oud, Ratelbands zonen Rolls en Charles zijn 38 en 31 en dochter Beau Aimee is 19 jaar. Met Moon kreeg hij nog twee kinderen, Royce van 13 jaar en de nu 11-jarige Emilio.

Share.