ELIZABETHS moederhart huilt: Koningin neemt zoon Andrew privileges en titels af om fortuin monarchie veilig te stellen

0

Het waren misschien wel de moeilijkste negentig minuten uit het lange leven van koningin Elisabeth toen zij haar lievelingszoon Andrew moest vertellen dat zij geen andere keus had dan al zijn militaire titels en koninklijke voorrechten af te nemen. Drie weken voor haar 70-jarig jubileum op de Britse troon handelde de 95-jarige koningin andermaal in het belang van de monarchie, maar ook om het fortuin van die monarchie veilig te stellen. Weer werd ze gedwongen op te treden als staatshoofd en niet als moeder.

Drie weken voordat Elizabeth haar 70 jarig jubileum op de troon viert werd ze voor het blok gezet en werd het voor haar onmogelijk nog langer haar lievelingszoon Andrew de hand boven het hoofd te houden. Een door 155 militaire veteranen ondertekende brief waarin haar gevraagd werd gevraagd Andrew zijn militaire titels te ontnemen kon zij onmogelijk terzijde leggen. Een brief die de veteranen stuurden nadat duidelijk was geworden dat een New Yorkse rechter weigerde de door Virginia Giuffre aangespannen civiele rechtszaak tegen Andrew te seponeren. Giuffre die beweert dat Andrew in 2001, toen zij nog minderjarig was, meerdere keren dwong seks met haar had, waartoe zij gedwongen zou zijn door Ghislaine Maxwell, een vriendin van de overleden Amerikaanse pedomiljonair Jeffrey Epstein.


Andrew ontkent die aantijgingen nog altijd met klem. Drie jaar geleden, in 2019 zei hij in een interview met de BBC dat hij geen seks met haar heeft gehad en zich zelfs niet kon herinneren dat hij haar ooit had ontmoet. De foto uit die tijd waarop hij een arm om haar middel heeft geslagen noemde hij een vervalsing.
Maar het waren niet alleen de veteranen die meenden dat Andrew zijn militaire onderscheidingen diende in te leveren.

Ook Elizabeths oudste zoon Charles en haar oudste kleizoon waren toen al de mening toegedaan dat de koningin moest ingrijpen. Vader en zoon vormden een front en lieten de Elizabeth weten dat zij Andrew zijn militaire titels en koninklijke privileges moest laten inleveren om de Britse monarchie niet in gevaar te brengen. Uiteindelijk, en met pijn in haar moederhart, volgde Elizabeth dat advies op en verbrak ze de koninklijke banden met zoon Andrew.

Het maakt dat Andrew ook geen toegang meer heeft tot de koninklijke fondsen en mocht hij zijn rechtszaak Virginia verliezen een mogelijke financiële compensatie voor haar niet op het Brits koninklijk huis kan worden verhaald. Het nu zelfs de vraag of Andrew zijn advocaten kan betalen om zijn juridische strijd tegen Virginia Giuffre te voren.

Nu al wordt geschat dat die advocaatkosten in aanloop naar het proces aan het eind van dit jaar alleen al kunnen oplopen tot ettelijke miljoenen euro’s. Geld dat Andrew simpelweg niet heeft. Zijn vermogen mag dan worden geschat op rond de 40 miljoen euro, het merendeel van dat geld zit vast in vastgoed. Om zijn cashpositie op te vijzelen nu een gepeperde advocatenrekening dreigt heeft Andrew zijn chalet in Zwitserland al in de verkoop gezet. De vraagprijs? 18 miljoen pond.

De prins kocht het vakantiehuis, met zeven slaapkamers, een binnenzwembad en sauna, in 2014 voor 21 miljoen euro. Hij koos er toen voor om het bedrag in termijnen te betalen, maar betaalde de laatste termijn pas begin dit jaar nadat de verkoper al twee jaar geleden een rechtszaak tegen Andrew aanspande omdat hij de laatste termijn van zes miljoen euro nog niet had betaald. Het maakt dat Andrew zijn Zwitserse chalet nu wel ten gelde kan maken. Hoeveel miljoenen hij zou overhouden als het chalet voor de door hem gevraagde18 miljoen verkocht wordt is onbekend. Zeker is dat Andrew zijn extravagante levensstijl zal moeten opgeven. Vakanties naar St. Tropez en andere exotische oorden zitten er de komende jaren niet in met zijn salaris.

Andrew had de afgelopen twintig jaar maar twee vaste bronnen van inkomsten. Toen hij in 2001 de marine verliet, kreeg hij van Buckingham Palace – in ruil voor zijn werk voor The Firm, een vergoeding van net geen 250.000 pond. Ook bouwde hij tijdens jaren bij de marine een pensioen van 20.000 pond per jaar op. Dat mag bij elkaar 270.000 pond zijn het is bij lange na niet genoeg om het leven dat Andrew tot nu toe leidde te bekostigen. En met zekerheid niet genoeg om zijn advocaat kosten en een eventuele door de rechtbank toegekende schadevergoeding aan Virginia Giuffre te betalen.

Het is ook nog maar de vraag nu de banden met het koningshuis zijn doorgeknipt of Andrew op de zogenaamde Royal Lodge, dat op luttele kilometers van Windsor Castle ligt, mag blijven wonen. De toen nog prins mag dan bijna twintig jaar geleden, in 2003, een huurcontract voor 75 jaar hebben getekend voor de lodge met 31 slaapkamers na een schenking van 1 miljoen pond aan de Crown Estate, de instantie die het vastgoed van de Britse kroon beheert. Nu hij zijn koninklijke status heeft verloren lijkt ook huisuitzetting te dreigen. Extra bitter omdat Andrew in die twee decennia de Royal Lodge aan aantal keer flink gerenoveerd heeft. De verschillende opknapbeurten zouden hem 7.5 miljoen pond gekost hebben. Dat is wel inclusief het binnenzwembad.

In de huidige staat zou de lodge, zo zeggen vastgoedkenners, nu tegen de 30 miljoen pond waard zijn, maar Andrew heeft als huurder natuurlijk niet het recht het pand te verkopen. Als Andrew moet vertrekken betekent dat ook dat ex-vrouw Sarah Ferguson het dak boven haar hoofd verliest, want zij heeft haar eigen vleugel in de lodge. Wordt Andrew de lodge uitgezet dan zal waarschijnlijk zijn intrek nemen in Frogmore Cottage, het voormalige huis van Harry en Meghan.

Maar waar Andrew ook gaat wonen dan is er nog het probleem van zijn beveiliging. Nu nog wordt hij 24 uur per dag bewaakt op kosten van de Britse belastingbetaler, maar dat is na het afpakken van zijn titels ook binnnenkort verleden tijd. Andrew zal de kosten van zijn beveiliging, en dat loopt in de miljoenen per jaar, zelf moeten dragen.

Amerikaanse advocaten zien het afnemen door de Queen van Andrews titels inmiddels vooral als een strategische zet. Mocht de voormalig prins besluiten dat hij en zijn advocaten niet komen opdagen bij het proces om zich te verweren tegen de aantijgingen van Virginia Giuffre om zo te voorkomen dat hij onder ede misschien wel schuld moet bekennen dan wordt hij bij verstek veroordeeld en is het hoogst waarschijnlijk dat Giuffre een niet malse schadevergoeding zal krijgen toegewezen door de rechtbank.

Wordt die door Andrew niet betaald dan wordt het bezit dat hij in de VS heeft in beslag genomen. Is dat niet toereikend dan mogen de advocaten van Giuffre, volgens Amerikaans recht, zelfs beslag leggen op de bezittingen van de Britse koninklijke familie in Amerika.

Bekend is dat het hierbij gaat om onder meer om 116.000 hectare aan landbouwgrond en bossen, een paardenboerderij in Kentucky en om vastgoed op Park Avenue in New York City. Waarschijnlijk heeft koningin Elizabeth nog veel meer bezit in de VS, maar het Britse paleis heeft zich nooit officieel uitgesproken over de privébezittingen van koningin Elizabeth.

De kans bestaat dat Andrews moeder, de Queen, haar zoon zal helpen om de juridische kosten te betalen uit haar privévermogen, maar dat zal dan wel buiten het zich van het grote publiek gebeuren. Britse royaltykenners menen dat het wel ‘ondenkbaar’ is dat koningin Elizabeth zal meebetalen aan een financiële schikking met Virginia Giuffre, de vrouw die haar zoon beschuldigd heeft van verkrachting.