Eeuwige rust duizenden gewone Delftenaren verstoord, zodat 24 ORANJES in de toekomst plek kunnen krijgen in nieuw gebouwde, koninklijke, grafkelder in Delft

0

De eeuwige rust van duizenden gewone Delftenaren is verstoord, zodat zo’n 24 Oranjes hier in de toekomst hun plek kunnen krijgen in de nieuw gebouwde, koninklijke, grafkelder in Delft.  Voordat er echt gebouwd kon worden, moesten daarom tal van graven worden geruimd.

Tot 1829 zijn er namelijk mensen in de kerk begraven. Delftenaren die er veel geld voor over hadden, kregen een piek dichter bij Willem van Oranje. Families werden in die tijd vaak gestapeld, waardoor soms zelfs 23 personen boven op elkaar begraven zijn.


Die graven met 534 individuen en ook nog eens 237 kuilen met elk vaak tientallen resten hebben plaats voor de nieuwe kelder voor de Oranjes. De eeuwige rust van duizenden gewone Delftenaren is verstoord, zodat zo’n 24 Oranjes hier in de toekomst hun piek kunnen krijgen.

Ook troffen archeologen vier grafkelders van gegoede Delftse families. De bruikbaarste resten zijn naar een archeologisch depot overgebracht, de overige botten worden elders herbegraven.


Het verhaal wil dat prinses Beatrix de wens heeft om de kist van haar man Claus te laten verplaatsen naar het nieuwe gedeelte. In het oude deel is, als allerlaatste Oranje, nog plek voor Beatrix, maar het nieuwe deel is natuurlijk een plek waar de familie nog daadwerkelijk naartoe kan gaan om de prinses na haar dood  te herdenken.

Willem-Alexander heeft namens het Koninklijk Huis bijna 400.000 euro bijgedragen aan de bouw van de nieuwe grafkelder. Dat is nog geen tien procent van de totale kosten van ruim 4.5 miljoen euro, waarvan
het Rijk het grootste deel bijdraagt.