Duur vluchtje… Willem-Alexanders retourtje Grieks vakantiehuis-Amsterdam kost bijna 40.000 euro

0

Een uurtje vliegen met de PH-GOV, het nieuwe regeringsvliegtuig van bijna 100 miljoen, kost 5415 euro. Dat betekent dat het tripje dat Willem-Alexander maakte van zijn vakantiehuis in Griekenland naar ons land om de slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië te herdenken, de schatkist bijna 40.000 euro kostte. Het zorgde wel dat de koning binnen tien uur uit en thuis was. Het kan overigens een stuk goedkoper, want een retourtje Athene-Amsterdam is er al vanaf rond de 300 euro…

In tien uur was koning Willem-Alexander uit en thuis. Op 15 augustus nam hij in de vroege ochtend een helikopter van het bij zijn vakantiehuis in Kranidi nabijgelegen Porto Heli naar de luchthaven van Athene te vliegen. Daar wachtte het regeringsvliegtuig om te zorgen dat het staatshoofd bij de herdenking op 15 augustus, als de capitulatie van Japan in 1945 en alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië worden herdacht, te zijn.


Na de herdenking sprak de koning nog even met vertegenwoordigers van de Indische gemeenschap in Nederland  om zich vervolgens onder escorte richting Schiphol te laten rijden. Daar stond het regeringsvliegtuig al weer getankt klaar om koers te zetten richting Athene, waarna onze koning op het vliegveld van Athene weer overstapte in de helikopter die hem twintig minuten later dropte op Porto Heli vlakbij bij zijn vakantievilla op de Peloponnesos. Na een reisje van tien uur was Willem-Alexander nét op tijd voor het avondeten was Willem-Alexander weer thuis.

Gemak dient de koning en het mag ook allemaal, want in de begroting van de koning Staat dat Willem-Alexander en Maxima en ook prinses Beatrix privé gebruik kunnen maken van het regeringsvliegtuig. Aan het retourtje Athene-Amsterdam hangt dus een prijskaartje van 32.490 euro. Dat is overigens exclusief landingsrechten en de kosten van retourtje met de helikopter. Een kleine 40.000 euro zal het bliksembezoek po 15 augustus wel gekost hebben.


Binnenkijken in het regeringsvliegtuig