Duitsers hekelen luxeleventje van Koningin Máxima

0

Een voor 63 miljoen gerenoveerde woning, een vakantiehuis in Griekenland van 4.5 miljoen, een splinternieuwe Boeing Businessjet van bijna honderd miljoen die je met voorrang mag gebruiken, een ongelimiteerd kledingbudget, een juwelencollectie van zeker meer dan honderd miljoenen en een man die koning is en nog maar recent een ‘bootje van twee miljoen kocht… Dat koningin Máxima een luxeleventje leidt lijkt zonneklaar, maar voor het eerst komt er ook kritiek op dat luxeleventje  van koningin en koning.

De luxe lifestyle van ons koningspaar trekt steeds meer de aandacht in binnen en buitenland. Zo constateerde een van Duitsland meest gelezen weekbladen, Bunte recent: van alle koningshuizen in Europa hebben de Oranjes het het beste voor elkaar. Zij hebben al lang geleden de slimste deal gesloten met de overheid. En van die ‘slimste deal’ profiteert zeker de vrouw die afwisselend stijlicoon, carrièrevrouw, moeder , vriendin, maar bovenal het beste exportproduct van Nederland wordt genoemd, koningin Máxima.


Bij onze oosterburen, waar ons koningspaar bijzonder populair is, is de rijkdom en luxe waarmee Willem-Alexander (53) en Máxima (49) zich omringen dan ook inmiddels onderwerp van gesprek. Bunte constateert dat koning Willem-Alexander en zijn gade Máxima hun zaakjes prima voor elkaar hebben. Zeker financieel gezien… Het budget voor het paar voor 2020: 44,4 miljoen euro. Koning Willem-Alexander krijgt 949.000 euro privésalaris en 4,94 miljoen toelagen. De bezoldiging van de koningin bedraagt 377.000 plus 643.000 euro toelage.

En dan wonen koning en koningin zonder ook maar een cent te betalen aan huur, gas, licht of wat voor andere vaste lasten op paleis Huis ten Bosch dat om niet ter beschikking gesteld wordt door de staat. Diezelfde staat betaalde ook de exorbitante renovatiekosten van 63 miljoen euro. Dat was dan wel inclusief de door de staat betaalde inrichting van het woonhuis en de werkvertrekken van het paar.
De Duitsers schrijven dat het bepaald niet van Ikea zijnde interieur van de prive-en werkvertrekken is ontworpen door Máxima’s vriendin en interior designer Mariska Dietz (51). Die had blijkbaar een ongelimiteerd budget. Ze ontwaren de Duitsers op de vergadertafel van Maxiama’s werkkamer met grijs interieu, met blauwe accenten, een tulpenvaas van Royal Delft die voor 4000 euro te koop is. Op een bureau staat de koperen lamp ‘Flair’ van Eichholtz, van 850 euro. Boven de open haard hangt de ‘Infinity Mirror’ van Raphael Fenice die 15.000 kost. En de muren zijn bekleed met palmbehang besteld bij het Londense Ikse en een rekening van 400 euro per meter opleverde.


Volgens Bunte is het ook bijzonder dat de Nederlandse voor de volle 100% de kosten van de beveiliging van het koninklijk gezin betaalt. Ook dus als zij privé op stap gaan. Gememoreerd wordt ook dat als steiger moet worden aangelegd voor het jacht van de koning bij zomerresidentie in Griekenland het andermaal Rutte c.s. die het bonnetje tekent met als argument dat de steiger ook nodig is voor het aanleggen de boot van de beveiliging.

Allemaal zaken die voor het leven zijn, want om gemaakte afspraken tussen de Nederlandse staat en de Oranjes te wijzigen zou een grondwetswijziging nodig zijn die zou moeten worden gesteund door , door een tweederde meerderheid in het parlement. En dat zal nooit zal omdat de Nederlanders, zo wordt geschreven, hun mooie koningin verafgoden…

Bunte verhaalt ook over het regeringsvliegtuig, de nieuwe Boeing 737-700 in Delfts blauw en wit, die plaats biedt aan 26 personen waar de koning en koningin als eerste over mogen beschikken en waarin ze zich ook laten vervoeren naar hun hun Griekse villa In Kranidi op de Peloponnesos in Griekenland, waar van oudsher de oude adel, waaronder Ernst August Prince of Hanover en de ook de Griekse koninklijke familie, maar ook groot gelddynastieën -neem de steenrijke eigenaren van Livanos-rederij- vakantie vieren rond het pittoreske eiland Spetses en Porto Heli in de Argolische Golf.

Zo ligt het voor 4.5 miljoen in 2014 gekochte vakantiehuis van onze koning en koningin op een luttele 15 minuten rijden van de villa van koning Constantijn van Griekenland in Porto Heli. Met het nieuwe jacht, de Wajer 55 van twee miljoen, is het voor het koninklijk gezin ook maar even varen naar het culinaire trefpunt van de aldaar vakantievierende rijken, restaurant ‘Orloff’ op het eiland Spetses, waar de best bereide, verse, vis uit de regio wordt geserveerd. Niet voor een prikkie overigens, want een voorgerechtje kost al snel dertig euro.

En dan heeft het Nederlandse koningshuis ook nog eens een van de grootste sieradencollecties ter wereld. De ‘huisdiamanten’ behoren niet toe aan de staat, maar aan een koninklijke stichting. De grootste steen, zo weet Bunte, is de ‘Stuart Diamond’, die deel uitmaakt van een set ter waarde van meer dan 100 miljoen euro en voor het eerst door Máxima werd gedragen tijdens het staatsbezoek van 2018 aan Londen.
En dan laten de Duitsers de kledingcollectie van koningin Máxima nog maar buiten beschouwing als zij schrijven over haar luxleven van de koningin en koning van Nederland. Mode en royaltyjournalist Josine Droogendijk (29) berekende vorig jaar al eens dat de koningin kan kiezen uit meer dan 120 designer avondjurken, 600 paar schoenen, 300 verschillende hoeden en talloze (hand)tassen en handschoenen in alle kleuren en soorten. De niet exact te berekenen waarde van al modemoois zou een verzekerde waarde hebben van meer dan twee miljoen euro. Dat zou betekenen dat Máxima per jaar, sinds zij in ons land kwam wonen, 100.000 euro heeft uitgegeven aan haar garderobe.Een deel van de door haar gekochte kleding ziet overigens maar een keer het daglicht. Dat geldt bijvoorbeeld voor het enkele tienduizenden euro’s kostende kanten mantelpakje van Valentino dat Máxima droeg op het huwelijk van William en Kate in 2011 en ook voor Valantino die Máxima op 1 oktober 2013 droeg toen zij aanschoof bij een diner met de president van Israël en de Gucci-jurk uit 2014 die de Koningin droeg bij de uitreiking van de Koning Willem I-prijs.