Pagina titel ...

Drie jaar na de dood van grote liefde Alexandra is Annette (60) de nieuwe huisgenoot van Jan Terlouw (88)

0

Na de dood van zijn grote liefde Alexandra, de vrouw met wie Jan Terlouw 60 jaar getrouwd was, dacht de toen 85-jarige ex-politicus en kinderboekenschrijver, zijn leven alleen te slijten op zijn landgoed in het Gelderse Twello. Maar het liep anders, want Jan Terlouw deelt inmiddels huis en haard met de 60-jarige Anette Mubumto Mul, die hij zijn huisgenoot noemt.

Recent, in de maandaguitzending van het door Willemijn Veenhoven & Erik Dijkstra gepresenteerde Op1, zei gast Jan Terlouw als antwoord hoe hij de coronacrisis doorkwam het enigszins besmuikt en zachtjes: met mijn huisgenoot en mijn vier kinderen. De 88-jarige De voormalige kernfysicus, D66-leider, vicepremier, minister van Economische Zaken, Commissaris van de Koningin in Gelderland, Eerste Kamerlid en bekroond kinderboekenschrijver leek nog niet helemaal vertrouwd met het feit dat hij nog maar drie jaar na de dood van zijn grote liefde, echtgenote Alexandra, weer huis en haard op zijn landgoed in Twello deelde met een vrouw.

Die vrouw heet Anette Mubumto Mul (60), met wie Jan Terlouw een grote verbondenheid voelt. Dat hun jarenlange vriendschap nu geresulteerd heeft dat Anette nu door het leven gaat als zijn huisgenoot is voor Jan Terlouw nog even wennen. Intimi van de voormalig D’66-leider weten al langer van de relatie. Jan Terlouw en ook Annette doen ook geen moeite hun vriendschap te verbergen, maar schreeuwen het ook weer niet de daken. Anette relatiestatus op Facebook staat dan ook op relatie.

Zeker voor Jan Terlouw, domineeszoon uit het Veluwse Garderen, zal een nieuwe vrouw in zijn leven even wennen zijn geweest. Hij was met zijn vrouw Alexandra, met wie hij vier kinderen kreeg, meer dan zestig jaar getrouwd was, naar eigen zeggen helemaal mee vergroeid. Toen zij drie jaar geleden overleed zei een ontroerende Terlouw bij Alexandra’s afscheidsceremonie: ‘Ze heeft me laten zien dat de liefde het belangrijkst is in het leven.’ ‘Het huis 
is ontzettend leeg nu Alexandra er niet meer is,’ maar hij besefte ook dat het leven loopt zoals het loopt. ‘Het is natuurlijk onvermijdelijk dat bij een ouder echtpaar een van de twee het eerste gaat. Ik denk achteraf dat het maar beter is dat zij als eerste ging. Dan hoeft zij niet in dit lege huis te zitten.’ Maar later zei hij: ‘Het gemis went. Het is nu eenmaal zo. Ik denk niet meer elke morgen: wat een leegte. Ik weet inmiddels niet beter. En er zijn nog meer dingen die mooi zijn in het leven.’

Vanaf het heengaan van zijn Alexandra op 82-jarige leeftijd leek de dood Terlouw te achtervolgen. Hij verloor schoonzoon Leonard, de musicus met wie hij geregeld optrad, nog broer, een zusje en een dierbare nicht. En nu tijdens de huidige coronacrisis overleed ook nog een de schoonmoeder van zijn zoon aan die ziekte. De begrafenis in een grote kerk waar dankzij de coronamaatregelen maar 30 mensen bij aanwezig mochten zijn noemde hij ‘bijzonder verdrietig’.

En dan belandde Terlouw zelf begin 2020 net voor de coronatijd ook nog eens zelf, en voor het eerst van zijn lange leven, met een zware longontsteking in het ziekenhuis. Een longontsteking die gelukkig niet coronagerelateerd bleek te zijn.


Nu zijn lezingen en gastcolleges die Terlouw door het hele land geeft zijn geschrapt als gevolg van het coronavirus brengt hij samen met Anette, de initiator van Stichting Ubuntu Nederland, gestimuleerd en geïnspireerd door Desmond Tutu, zijn dagen voornamelijk door op zijn landgoed in het Gelderse Twello. Annette die leeft, werk en onophoudelijk word geïnspireerd en gevoed door “de filosofie via Ubuntu”. Of zoals zijzelf zegt: In de kern betekent dit Umntu Ngumntu Ngabantu: een mens is een mens, omdat er anderen zijn. Oftewel: Ik ben….omdat WIJ zijn!’ Het was ook Jan Terlouw die op Mandeladag 2019 op landgoed De Paltz van Herman van Veen Arts Center bij Soest het eerste exemplaar in ontvangst nam van het boek ‘Mandela in ieder mens’. Een boek onder eindredactie van huisgenoot Annette Nobuntu Mul dat 67 + 11 bijzondere verhalen van gewone mensen bevatte.

Die dagen in Twello vult Terlouw, die 8 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en 13 tijdens de laatste oorlogswinter, met boeren omdat hij op zijn enkele hectare tellend landgoed de zorgt heeft koeien, schapen en lammeren. En natuurlijk komen ook de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen regelmatig op bezoek. Zijn de kleinkinderen zijn allemaal volwassen, de achterkleinkinderen zijn dat niet en dat maakt het voor Jan Terlouw, lastig om zich te beheersen om zijn achterkleinkinderen niet te knuffelen. Het maakt dat de volwassen kleinkinderen hebben besloten dat hun kroost opa niet mogen bezoeken tijdens deze coronacrisis omdat die kleinkinderen dat niet veilig vinden voor de 88-jarige.

Bang voor de dood is Terlouw zeker niet. Hij kijkt voldaan terug op zijn leven vertelde hij nog maar vorige week in een interview met de plaatselijke regionale omroep. ‘Ik ben een oude man. Ik weet dat mijn toekomst nog klein is, je wordt dus altijd geconfronteerd met de dood. Maar ik denk dat het wel noodzakelijk is dat er een eind aan dingen komt. Een mens wil niet dood en ik ook niet. Ik heb een enorme levenswil. Maar ik heb inmiddels lang genoeg geleefd om er vrede mee te hebben,’ zie hij kijkend in camera van omroep Gelderland. Maar voor de dood zich aandient hoopt Jan Terlouw op zijn landgoed nog een paar gelukkige jaren te mogen beleven met Annette, die sinds de uitzending van Op1 van vorige week nu officieel zijn huisgenoot is.

Share.

Comments are closed.

");pageTracker._trackPageview();