Drie dagen voor zijn dood voorspelde PIET PAULUSMA nog het weer voor op zijn sterfdag (‘We hebben wel even wat meer bewolking op zondag, maar dat is dan niet anders’)

0

Piet Paulusma (Foto: fransvanzijst.nl)

Weerman Piet Paulusma is in het harnas gestorven. Drie dagen voor zijn dood voorspelde hij op NPO Radio 5 nog het weer voor op zijn sterfdag ‘We hebben wel even wat meer bewolking op zondag, maar dat is dan niet anders’. en een dag eerder was hij nog op tv met zijn weerpraatje bij Omroep Max. Niemand mocht dan ook weten dat Piet Paulusma maanden geleden al te horen had gekregen dat hij leed aan een ongeneeslijke vorm van kanker.


In het ziekenhuis van Leeuwarden is zondagmiddag weerman Piet Paulusma (65 jaar) overleden. Piet leed al geruime tijd aan kanker, waar hij geen ruchtbaarheid aan wilde geven. De laatste paar dagen ging hij hard achteruit, maar hij wilde niet opgeven. Met zijn weersvoorspelling ‘We hebben wel even wat meer bewolking op zondag, maar dat is dan niet anders’ voorspelde Paulusma vrijdag nog op NPO Radio 5 het weer van zijn eigen sterfdag.

“Zolang het nog ging, wilde hij door met werken”, vertelt Jan Slagter naar aanleiding van het overlijden van de weerman. “Het is ongelooflijk hoe dapper Piet zijn ziekte heeft ondergaan. Het is vreselijk verdrietig dat we hem nooit meer zijn kenmerkende uitsmijter ‘oant moarn’ horen zeggen.”


Piet Paulusma begon zijn carrière als weerman in 1985 bij Omrop Fyslân. Hij zou er 36 jaar blijven werken. Vanaf 1996 was hij ook te zien bij SBS6, waar hij bij het grote publiek als weerman doorbrak tijdens de winter van 1997, toen er een Elfstedentocht kon worden gereden. “Toen stond ik midden in de belangstelling. Ik heb weleens tegen ijsmeester Henk Kroes gezegd dat hij de basis heeft gelegd voor mijn landelijke carrière”, zei Paulusma vorig jaar tegen de NOS in een interview ter gelegenheid van zijn 35-jarige jubilieum in het vak. Het succes kostte Paulusma wel izjn huwelijk met Joke, de moeder van zijn vier kinderen, maar volgens Paulusma bleven ze na de scheiding goed met elkaar omgaan.

Voor SBS6 maakte hij dagelijks Piets Weer vanaf een wisselende locatie in het land. Twee jaar geleden besloOt de zender, na 23 jaar, de weerman aan de kant te schuiven. Maar al snel, op 1 januari 2020 was Piets Weerbericht voor het eerst te zien bij Tijd voor MAX en 2 keer per dag te horen op NPO Radio 5. In januari dit jaar werd Piet Paulusma nog benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn inzet voor Friesland en talloze organisaties. Hij werd ook 3 keer uitgeroepen tot populairste weerman van het jaar.

Piet Paulusma wilde dat zijn oudste dochter Martsje, die ook de laatste jaren voor hem inviel, hem zou opvolgen bij Omroep Max, maar dat zit er niet in. Omroep Max-directeur Jan Slagter stopt namelijk met Piets weerbericht. “Er is maar één die dat doen kan, en dat was Piet Paulusma,” meent Slagter “Hij is in het harnas gestorven. Nu Piet er niet meer is, is er een tijdperk afgesloten.”

Omroep MAX zendt dinsdag 22 maart 2022 in Tijd voor MAX een eerbetoon uit aan Piet Paulusma met als titel Oant Moarn. In de MAX-NPO Radio 5 programma’s Goeiedag Haandrikman! en Lunch Lekker met Daniel Dekker worden op 21 maart 2022 platen voor Piet Paulusma gedraaid. In Goeiedag Haandrikman! wordt ook teruggeblikt op de speciale camping-uitzendingen die dj Bert Haandrikman in de zomer van 2021 maakte met Piet Paulusma.