DRAMA! Arm en schouder Dichter des Vaderlands LIEKE MARSMAN geamputeerd: ‘gifbeker moest helemaal leeg’

0

(Beeld: CP)

De arm en schouder van Lieke Marsman zijn geamputeerd omdat de radiotherapie die zij volgt niet goed genoeg aansloeg. “De gifbeker moest helemaal leeg, de radiotherapie van dit voorjaar haalde helemaal niets uit.”


Dat schrijft de Dichter des Vaderlands, bij wie in april 2018 een kwaadaardige bottumor in haar bovenrug werd ontdekt, op Twitter. Ze schreef het jaar erop een boek over haar behandeling: De volgende scan duurt vijf minuten.Daarin beschreef ze dat, als gevolg van de tumor in haar bovenrug, ze haar rechterarm nog wel kon bewegen, maar niet meer omhoog kon doen.

“De gifbeker moest helemaal leeg”, twittert de 31-jarige Lieke. “De radiotherapie van dit voorjaar haalde helemaal niets uit en daarom zijn vanochtend mijn arm en schouder geamputeerd.” Marsman spreekt van “een pittig herstel”, maar “zoals jullie zien twitter ik er alweer op los”.


‘De dichter, 14 augustus zien is in het tv-programma Zomergasten, refereert in een volgende tweet overigens vol zelfspot aan haar operatie. Als persiflage op online advertenties over afvallen schreef ze: This Woman Lost Five Kilos In One Day Click Here To Find Out What Her Secret Is. Het leverde haar ruim duizend, vooral lovende, reacties op, waaronder ‘De beste grap op je slechtste dag, dan ben je een hele hele grote’.

Sinds 2021 is Marsman Dichter des Vaderlands. Dat houdt onder meer in dat ze gedichten schrijft of voordraagt bij nationale gebeurtenissen en optreedt als ambassadeur van de poëzie. In haar werk behandelt ze thema’s als leven en dood.