OM wil Oranje-international Promes strafrechtelijk vervolgen voor steekpartij

0


Het Openbaar Ministerie in Amsterdam wil Quincy Promes strafrechtelijk vervolgen. De Oranje-international wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een steekpartij. Promes werd in december opgepakt en twee dagen vastgezet omdat hij vorig jaar zomer tijdens een groot familiefeest in Abcoude zijn neef met een mes zou hebben gestoken met zwaar letsel als gevolg.

Er is nog geen definitieve aanklacht. Deze wordt pas opgesteld als Promes’ advocaat Gerard Spong onderzoekswensen heeft ingediend. Mochten die onderzoekswensen leiden tot nadere onderzoekshandelingen, dan zullen die eerst worden uitgevoerd voordat het OM een definitieve beslissing neemt. De neef van Quincy Promes wilde aanvankelijk dat het Openbaar Ministerie nog vóór het Europees kampioenschap een beslissing nam over strafvervolging van zijn familielid.


De neef zegt dat de Oranjevoetballer hem in juli vorig jaar met een mes zwaar verwondde. De neef zweeg bijna een jaar zijn mond over de messteek die een van zijn knieën grotendeels verwoestte. Volgens de neef van voetballer Quincy Promes, stak die hem in juli 2020 neer op een privéfeest in Abcoude. “Waarom duurt het zo lang voordat justitie in actie komt?,” vraag de neef zich af.

Volgens de advocaat van het slachtoffer, mr. Yehudi Moszkowicz, had het er alle schijn van dat het OM opzettelijk met de beslissing treuzelt, kennelijk om Promes een ongestoord EK te gunnen. “Er is meer dan voldoende bewijs, onder meer aangedragen door twee ooggetuigen, om tot strafvervolging over te gaan”, meent Moszkowicz, die vindt dat sprake is van rechtsongelijkheid. „Iedere andere verdachte in deze relatief eenvoudige zaak was allang voor de rechter gebracht,” zei zijn advocaat in De Telegraaf.


Volgens het OM heeft de officier van justitie het onderzoeksdossier eind mei ontvangen en had het tijd nodig om het te bestuderen en tot een beslissing te komen.

Volgens de neef ging het een jaar geleden mis toen hij na afloop van het feest naar buiten liep. In De Telegraaf zegt hij: “Plotseling zag ik mijn neef (Promes, red) met een woeste blik in zijn ogen op me afstormen. Ik deinsde naar achteren en viel achterover. Dat redde denk ik mijn leven want anders was het mes niet in mijn knie maar in mijn bovenlichaam terechtgekomen. Ik voelde meteen mijn been warm worden van het bloed. Ik trok me overeind aan iemand die naast me stond maar kon mijn been amper nog bewegen. Die persoon heeft me naar de auto begeleid en ging mee naar het ziekenhuis. Daar schrokken ze zich rot van de diepe steekwond. Artsen liepen af en aan en keken allemaal zeer bedenkelijk. Ik ging me steeds meer zorgen maken.”

Zijn advocaat Moszkowicz heeft al voor ruim zes ton beslag laten leggen op de kapitale villa van Promes in Nederland, die als voetballer inmiddels actief is voor Spartak Moskou “Dit is ter zekerheidsstelling van de claim”, legt de advocaat in de krant uit. “De rechter heeft toestemming gegeven voor het beslag om te voorkomen dat geld wordt weggesluisd om in de toekomst een eventueel door de rechter toegewezen schadeclaim niet te hoeven voldoen. Maar dat is een aparte procedure. Mijn cliënt wil dat Promes zich ook verantwoordt voor de strafrechter.”