Door darmkanker getroffen Jan Rot gaat zijn begrafenis anders doen: ‘Ik maak denk ik een filmpje. Vier het maar virtueel of zo’

0

Uitgezaaide darmkanker gaat het leven van Jan Rot aanzienlijk bekorten. Sinds hij de onheilstijding kreeg denk de zanger en her-/vertaler na over zijn dood en wat er dan moet gebeuren. Een begrafenis wil hij niet. ‘Ik maak denk ik een filmpje. Vier het maar virtueel of zo’

Op zijn Ipv kaarten uit 2018 blikte Jan Rot, wiens uitgezaaide darmkanker zijn leven aanzienlijk gaat bekorten, al vooruit op zijn eigen begrafenis. “”Beleef nog één keer samen dat ik er ben geweest’, mooi dubbelzinnig. Maar nu geloof ik dat ik helemaal geen begrafenis hoef. Dat vind ik bij andere mensen ook niks. Staan mijn arme kinderen daar straks handen te geven aan muzikanten van veertig jaar geleden. Niemand wordt daar blij van,” zegt hij het Dagblad van het Noorden.


Jan Rot gaat het dan ook anders doen. “Ik maak denk ik een filmpje. Vier het maar virtueel of zo. Ik wil verbrand worden, denk ik, en doe mij dan maar in een potje. Als Daan besluit om ergens anders te gaan liggen, kan ik er mooi bij in. Ik vind het leuker om… We hadden al een dag staan in de Oude Luxor om mijn 65ste verjaardag te vieren. Ik zeg: laat die dag maar staan, ook al ben ik er dan waarschijnlijk niet meer. Maak er maar een mooi feest van.”

Dan: “Het is natuurlijk verschrikkelijk. Een ramp voor mijn gezin, voor mijzelf, mijn fans, het Nederlandse volk. Maar het heeft geen enkel nut om daarbij stil te staan. Het gaat zoals het gaat, we bewegen mee met de golven. Ik weet het nu al twee maanden, en ik ben op dit moment wel blij. Ik heb gisteren gespeeld, ik zit hier nu tegenover jou, ik denk: nou, niet dat die man terminaal is of zo. En als we dat gaan merken zien we het wel weer.”


Of, wat hij ook wel eens zegt: “Er klopt niks van het hele leven, en dat maakt het waarschijnlijk zo de moeite waard.”