DOODZIEK! Tuinman Rob Verlinden blind aan een oog, Parkinson, Hiv, verdikte hartspier en longfibrose

0

Tuinman Rob Verlinden (69) schreef vorig jaar in zijn biografie openlijk dat hij hiv en Parkinson heeft. Maar daar is het niet bij gebleven. Inmiddels is hij ook blind aan een oog, heeft hij verdikte hartspier en longfibrose.

Rob Verlinde woont inmiddels, zo schrijft weekblad Weekend, in een zorgunit naast het nieuwe huis van zijn dochter, dat is herbouwd op de plek waar het afbrandde. ‘Ik heb er hartproblemen bij’, vertelt hij. ‘Ik heb een verdikte hartspier en een vergrote hartkamer, hartritmestoornissen en weet ik allemaal wat. Ook heb ik longfibrose, daarbij vormen zich littekens in mijn longen. Dat heb ik overgehouden aan een longvlies- en longontsteking. Daardoor heb ik minder lucht en ben ik benauwd en kortademig.’ Voor longfibrose, een chronische ziekte, geen geneesmiddel maar alleen medicijnen die het ziekteproces kunnen vertragen.


Rob moet ook nog het zicht in één oog missen. ‘Het scherpstellen werkt niet meer. Dat is heftig en raar als je er achter komt. Het komt door zuurstofgebrek in de uiterste bloedvaatjes, die zijn afgestorven. Dat herstelt niet meer.’ Het belemmert hem erg in het dagelijks leven. ‘Ik zie vlekken in dat oog. Gelukkig heeft het andere oog de functie deels overgenomen’, aldus Rob in Weekend.