DOLLE BOEL BIJ D66 – Rob Jette: ‘Wij hebben op de fractie een bank die al 25 jaar in bezit is van D66 en daar schijnt van alles op gebeurd te zijn door meerdere Binnenhofbewoners

0

Het is een dolle boel op de fractiekamer van D66 in de Tweede kamer. Zo dol dat fractievoorzitter Rob Jette aanraadt maar niet plaats te nemen op de groenbruine bank die daar staat, want daarop zijn dingen gebeurt die de kiezers waarschijnlijk liever niet willen weten.

Rob Jetten is in het kader van de alternatieve Gay Pride voor één keer televisiemaker. Dus ging Paul de Leeuw in gesprek met de D66-fractievoorzitter over verliefd zijn en ook een beetje over politiek: ‘Ik zit naast Jesse Klaver, die heeft wel heel mooie krullen.’ Maar Jette verhaalde over de groenbruine bank op de fractiekamer van zijn partij waar va alles op gebeurd is. ‘ik zou er niet op gaan zitten als ik jou was,’ zegt Jette in een interview met Paul de Leeuw in het kader van Jette’s tv-je programma Nu we er toch zijn waarin de D66-man een wijk in Nederland in gaat met de vraag: mag ik bij je blijven logeren?.


Het is Rob jette zelf die over de groenbruine bank begint als Paul de Leeuw zegt: onder de beleidsmedewerkers wemelt het van de homo’s, maar in de Tweede Kamer? Jette: ‘Ik hoor verhalen dat het vroeger één groot bacchanaal was daar op het Binnenhof. Dat is nu niet meer zo, mede door social media en de angst dat alles op straat komt te liggen. Wij hebben op de fractie een bank die al 25 jaar in bezit is van D66 en daar schijnt van alles op gebeurd te zijn door meerdere Binnenhofbewoners. Ook homoseksuele dingen. Het is een groenbruine bank, ik zou er niet op gaan zitten als ik jou was.

Jette zelf blijft ver weg van die bank. Hij is samen met Sjoerd die hij ontmoette toen die Sinterklaas speelde. “De eerste keer dat ik Sjoerd ontmoette, zat ik bij hem op schoot toen hij als Sinterklaas op mijn werk kwam. Maanden later stond ik in de kroeg en zag ik iemand aan de bar staan waarop ik tegen een van mijn collega’s zei: ‘dat is een leuke vent!’ Zij schoot in de lach en zei: ‘jij hebt bij hem op schoot gezeten.’ Toen ben ik naar hem toegelopen en zei ik ‘hallo Sinterklaas, wilt u een biertje?’ Zo is het begonnen. Wij botsen vrij veel en geven elkaar tegengas, wat we ook erg nodig hebben. Dus wat dat betreft zijn karakter en persoonlijkheid het allerbelangrijkste.


Hoewel Jette en Sjoerd samenwonen hebben ze toch een min of meer latrelatie, omdat Sjoerd voor zijn werk vaak in het buitenland is. “Ik krijg die vraag vaak: hoe ik het volhou met een man die in het buitenland zit. Hij werkt deels daar en zat drie maanden vast door de lockdown. Een paar weken geleden stond hij als verrassing opeens bij mij op de stoep. Had hij het eerste vliegtuig dat weer naar Amsterdam vloog gepakt en mij niets verteld. We facetimeden veel, maar op de dag dat hij in Den Haag mijn kantoor binnenliep had ik ’s ochtends nog een foto gekregen van Malta die hij dan de dag van tevoren had gemaakt. Wij zijn nu aan het verhuizen en dat is wel heel fijn om samen te doen.”