Doe Maar zanger/bassist HENNY VRIENTEN (73) overleden

0

(Beeld: doemaar.nl)

Henny Vrienten is op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie maandag via concertorganisator MOJO laten weten aan het ANP. Een doodsoorzaak is niet gemeld, maar de zanger en componist was al sinds vorig jaar september ziek. Vorig jaar blies Doe Maar de afscheidstournee om die reden af. Er werden toen ook geen uitspraken gedaan over wat er precies met hem aan de hand was.


“Hij was een geweldige, liefhebbende vader en echtgenoot; een wijze, erudiete man met vlijmscherp gevoel voor humor en taal”, laat zijn familie weten. De uitvaart vindt in besloten kring plaats. De familie vraagt om rust en privacy en doet verder geen mededelingen. Vrienten laat zijn vrouw Gala Veldhoen en hun twee zoons en twee zoons en een dochter uit een eerdere relatie achter.

Niet alleen de “Lijf aan lijf-tournee” werd vorig jaar september geannuleerd als gevolge van de ziekte van zanger/bassist Henny Vrienten (73), maar ook viel definitief het doek voor de band. Twee weken geleden voor die aankondiging trad Doe Maar nog op Belgische bodem op het festival Crammerock, niet veel later kreeg Henny Vrienten te horen dat hij een ziekenhuistraject in moet om zijn ziekte te bekampen.


Drie weken geleden liet Vrienten nog op Instagram weten dat hij de weken tot de afscheidstoernee aftelde. ‘We komen eraan!’, schreef hij bij een selfie van de bandleden en de crew. Een maand geleden uploadde de zanger een filmpje waarin hij premier Rutte toezong. ‘We gaan het land in, jee! Ik oefen mijn vingers blauw’, zong hij terwijl hij zichzelf op gitaar begeleidde.

In een gezamenlijk statement stond te lezen dat Henny en de andere Doe Maar-leden enorm uitkeken naar de afscheidstournee die eerder al werd uitgesteld vanwege corona: “We betreuren allen dat de tour geen doorgang kan vinden en wensen Henny veel beterschap en sterkte.” Vrienten ging nu een ziekenhuistraject aan om zijn ziekte te bekampen.

Doe Maar maakte vooral furore in de vroege jaren 80 met hits als “De bom”, “Pa” en “1 nacht alleen”. In 1984 splitte de groep terwijl de “Doe Maar-mania” nog volop woedde. In 2000 kwam er de langverwachte reünie. Hun laatste concert op Belgische bodem dateert nog maar van 3 september jongstleden op het festival Crammerock.