Dochter Miljuschka: ‘Mijn moeder Astrid Holleeder wilde broer Willem HOLLEEDER vermoorden’

0

(Beeld: Avro/Tros)

TV-kok Miljuschka Witzenhausen heeft voorkomen dat haar moeder Astrid Holleeder haar oom en crimineel Willem Holleeder heeft vermoord.


Dochter Miljuschka dreigde het contact haar moeder te verbreken als ze dat toch zou doen, vertellen moeder en dochter in de maandag verschenen podcast van de Egyptische schrijver Mo Gawdat. “Als je dat gaat doen, dan ben je hetzelfde als hij. Zo ken ik je niet, zo wil ik je niet herinneren. Je bent geen slecht mens. Het is de makkelijkste weg, maar je zou er je hele leven spijt van hebben”, zei docher Witzenhausen  tegen haar moeder.

“En daarnaast weet ik dat je iets beters kan doen. Al is dat moeilijker.” Omdat Astrid in de anonimiteit leeft vanwege de getuigenis tegen haar broer, heeft Witzenhausen er soms ook spijt van dat ze haar heeft gepusht op een andere manier te vechten. “Maar ik ben er wel heel trots op hoe het uiteindelijk is gelopen.”


Eind 2017 zei Astrid Holleeder in Trouw dat ze heeft spijt heeft dat ze haar broer, crimineel Willem Holleeder, niet heeft vermoord. “De dood is namelijk veel humaner dan voor de rest van je leven opgesloten te moeten zitten”, zei ze tegen de krant. “Wim is een lafaard. Hij laat anderen het vuile werk opknappen en maakt daarmee ook de levens van de opdrachtnemers kapot. Hij verspreidt het kwaad. In zekere zin is hij daarmee een grotere misdadiger dan degene die de moord uiteindelijk pleegt”, zegt Astrid Holleeder.

“Wim zal pas rusten als ik dood ben. En ik heb pas rust als hij er niet meer is (..) Misschien is een shoot-out wel de beste oplossing: wij samen in één ruimte en dat je dan na afloop twee lijken weg kan dragen.”

“Door Wims toedoen werden wij, Holleeders, maatschappelijk uitgescheten. Hoe voorbeeldig ik me ook gedraag, ik zal altijd de zus zijn van de man die twee oudere heren drie weken lang in doodsangst aan een paar kettingen gevangen heeft gehouden”, zei ze, verwijzend naar de ontvoering van biermagnaat Heineken en zijn chauffeur.

Astrid Holleeder heeft twee autobiografische bestsellers geschreven, Judas en Dagboek van een getuige.