Dit mag dus niet…! Egyptische kleding K3 onder vuur: ‘Kan dit nog wel in tijden van Black Lives Matter?’

0

De Egyptische kostuums van de meiden van K3 die zij dragen in de nieuwe film: ‘Dans van de Farao’ krijgen kritiek op Twitter: “Kan dit nog wel in tijden van Black Lives Matter?”

De eerste filmposter van de nieuwe K3-film Dans van de Farao’ werd vandaag vrijgegeven, maar de opgemaakte ogen en gevlochten haren van Hanne, Marthe en Klaasje vallen niet in de smaal bij twitteraars. “Ten midden van de ‘Black Lives Matter’-protesten komt K3 met dít?”


‘Cultural appropriation’, ofwel ‘culturele toe-eigening heet het wanneer blanke mensen zich bepaalde Afrikaanse of Aziatische looks aanmeten. En dat is blijkbaar iets dat plotseling sterk wordt afgekeurd nu de Black Lives Matter-beweging wereldwijd campagne voert tegen dit soort gebruiken. “In een tijd van Black Lives Matter en waarin we allemaal hebben besloten dat cultural appropriation niet meer kan komt K3 in 2020 met dit”, schrijft iemand op sociale media. Ze krijgt veel bijval. “Je zou denken dat ze na al die jaren wat bewuster zouden zijn geworden van het probleem.”

“Misschien ben ik niet ‘woke’ genoeg”, klinkt het bij een andere Twitteraar. “Maar op welke manier kwetst dit Egyptenaren? Mag dit dan niet?”


“Als ze zich bruin hadden geschminkt was het een héél ander verhaal geweest,” zegt een ander. “Maar wat K3 hier doet is het (toegegeven, heel slecht en enorm historisch onverantwoord) gebruik maken van de iconografie van een oude cultuur, zonder zich deze toe te eigenen.”

Er zijn ook mensen die de kritiek allemaal maar van de gekke vinden.  “Fijn dat jullie geven om de Black Lives Matter-beweging, maar zouden we ons niet beter focussen op de mensen die écht onze hulp nodig hebben? In plaats van op kostuums in een kinderfilm?”