Dit is de man, en zijn verhaal, hoe hij de koninklijke vakantie binnen 3 uur verstierde: ‘De Oranjes zijn niet blij met mij’

0

De man die de koninklijke vakantie verstierde… (Beeld: Menno Swart)

Menno Swart heet de man die de koninklijke vakantie naar Giekenland gisteren binnen 3 uur verstierde: “Ik was de eerste in Nederland die het regeringsvliegtuig van de Oranjes opmerkte. Daarna ging het balletje pas rollen”, zegt de regeringsvliegtuigspecialist Menno Swart om te vervolgen te constateren ‘De Oranjes zijn niet blij met mij’


Al jaren brengt Menno Swart de vliegreizen van koning Willem-Alexander tot in detail in kaart. Zo ook gisteren. Zo zag hij op een site die de bewegingen alle vliegtuigen die in de lucht zijn zichtbaar maakt dat het regeringsvliegtuig, een Boeing 737 met als registratie PH-GOV gistermiddag rond 17.15 uur Nederlandse tijd op het vliegveld van Athene landde.

Vliegtuigspecialist Menno Swart wist bijna zeker dan aan boord van die PH_GOV de koning en zijn gezin zaten. “Ik hield in mijn bericht op Twitter bewust een slag om de arm, omdat ik het gezin niet heb zien instappen. Maar met het oog op de herfstvakantie wist ik bijna zeker dat de koning zijn meisjes mee zou nemen op vakantie,” zo vertelt hij vandaag in het AD.


En hij had gelijk…. Een rel was geboren.

Na felle reacties uit de Tweede Kamer en op sociale media maakte het koninklijk paar een einde aan vakantie die feitelijk nog niet echt begonnen was. “We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons”, verklaarden Koning Willem-Alexander en koningin Maxima in een gezamenlijk statement.

Iets langer dan drie uur duurde het vakantietripje. Swart denkt dan ook dat Willem-Alexander, en niet voor het eerst, niet zo blij met hem is. In het AD zegt hij: “Ik heb de koning eerder nogal geïrriteerd gekregen nadat ik hem per ongeluk had aangezien voor iemand anders. Dat had ik op Twitter geplaatst, en dat had hij kennelijk gezien. Tijdens een staatsbezoek zag hij mij en kwam hij daar nog op terug, met een licht cynische ondertoon. Geeft allemaal niks hoor, maar hij zal dus opnieuw niet zo blij met mij zijn, vermoed ik.”

Dan: “Altijd leuk, het is toch een bepaalde vorm van erkenning. Ik ben zelf al een tijdje bezig met een podcast over dit onderwerp. En ik kan je vertellen, vandaag wordt het een feestuitzending. Natuurlijk had ik gisteren het liefst bij Jinek of op OP1 gezeten, maar hé, je kunt niet alles hebben”, zegt Swart in de krant.