Dit is de criminele vriendenkring van Lil’ Kleine

0

Rapper Lil’ Kleine, deze hele week andermaal in het nieuws vanwege de vermeende mishandeling van zijn vriendin Jaimie Vaes, omringt zich met criminelen. Volgens misdaadverslaggever John van den Heuvel rekent Kleine zelfs zware jongens tot zijn directe vriendenkring. “Ik heb foto’s gezien uit Dubai, waar hij zich daarmee omringt. Dat zijn echt serieuze jongens, kan ik je zeggen.”

Volgens John worden deze criminelen verdacht van onder andere zware georganiseerde misdaad en drugshandel. “Dat wil niet zeggen dat hij daar zelf deel van uitmaakt, maar hij schurkt er wel tegenaan,” vertelde Van den Heuvel vorig jaar juni al in de ochtendshow van Radio Veronica.


Dat rapper Lil’ Kleine veel criminelen tot zijn entourage kan rekenen bleek in 2018 ook al uit onderzoek van de Amsterdamse krant Het Parool. Die krant schreef dat de rapper onder anderen optrok met de voor een plofkraak veroordeelde Yobel B. en Reda N., die een lange gevangenisstraf uitzit voor een gewelddadige overval op een miljonairsgezin.

Jorik Scholten, de echte naam van Kleine, vierde de vrijlating van B. uitbundig in het luxe sushirestaurant Izakaya en sprak eerder op Instagram zijn steun uit voor de vrijlating van Reda N., een van de mannen die voor de ogen van kleine kinderen hun ouders vastbonden bij een zware, gewapende overval. De rechter heeft Reda 12 jaar gevangenisstraf gegeven. Op een filmpje zegt Lil Kleine: “Free Reda, fuck iedereen. Reda, wat ik wel echt jammer van je vind: ik word nog steeds niet op die bezoeklijst van je gezet. Want ben ik nou je echte mattie? Fuck the system. Het is allemaal leugens.”


Ook andere zware criminelen, waaronder Terence de V., die met 140 kilo coke, flink wat cash en vuurwapens werd gevonden. In Suriname was hij volgens de politie betrokken bij een schietpartij waarbij iemand is doodgeschoten. Een beveiliger van Lil’ Kleine was vroeger de lijfwacht van een Turkse drugshandelaar.

Volgens de krant zien de betrokken partijen de vriendschappelijke relatie als ‘statusverhogend’. Waar zo’n relatie vroeger schadelijk was voor de carrière van een artiest, lijkt het tegenwoordig juist onmisbaar. De idolen ‘verheerlijken de status van klatergoud en snel geld’.

De verwevenheid tussen muzikanten en criminelen is niet van vandaag of gisteren. zo gaf René Froger midden jaren negentig een optreden op de bruiloft van de Amsterdamse crimineel Henk Rommy, ‘De Zwarte Cobra’; Ben Cramer en Dries Roelvink traden op op een feest van de Heinekenontvoerders toe toen die vrijkwamen uit de gevangenis. Ali B. gaf de inmiddels geliquideerde huurmoordenaar Redouan ‘Takka’ Boutaka ooit een prominente rol in zijn clip.