PETER DE BIE stop bij Nieuwsweekend: DIEUWERTJE BLOK leeft in angst om haar man (bang om hem in huis levenloos aan te treffen)

0

Peter de Bie is gestopt als presentator van Nieuwsweekend bij Omroep MAX op NPO Radio 1. De Bie was vandaag, zaterdag 17 december, voor het laatst te horen bij het programma. De Bie is al lange tijd ziek en echtgenote Dieuwertje Blok is als ze na haar werk thuis in Aerdenhout komt vaak bang haar Peter ergens in huis levenloos aan te treffen.

In Profiel Dieuwertje Blok dat KRO/NCRV’s Kruispunt recent uitzond stipte vriend Radi Suudi het aan. “Haar man Peter is ernstig ziek. Hoe ze daarmee omgaat is bewonderenswaardig.” Dochter Sam beaamde dat. “Ze is er voor Peter. Maar ondanks zijn ziekte werkt ze keihard door.”
Peter de Bie vormde tot voor kort samen met Mieke van der Weij het vaste presentatiekoppel bij het zaterdagochtendprogramma Nieuwsweekend op NPO Radio 1, maar zijn ziekte maakt dat hij nu stopt. De Bie is zwaar hartpatiënt. Een van de redenen waarom Dieuwertje ambassadeur van de Hartstichting is.


“Mijn man heeft al veel dotter- en stentbehandelingen ondergaan. Ik ben ondertussen de tel een beetje kwijt geraakt. Ook heeft hij een ICD, een apparaatje dat ingrijpt als er een gevaarlijke ritmestoornis ontstaat. In het dagelijks leven heeft hij er best veel last van dat zijn hart minder goed functioneert. Hij moet veel inleveren op de kwaliteit van leven. Maar ik moet zeggen: hij draagt het als een held! Hij is totaal niet angstig maar juist heel levenslustig en we genieten samen van heel veel dingen,” vertelt ze op site van de Hartstichting. Dieuwertje weet ook dat de ziekte van Peter een sterk levensverkortend effect zal hebben.

‘Het maakt mij meer angstig dan hemzelf. Ik denk heel vaak: oh, leeft hij nog wel? Dan haalt hij bijvoorbeeld een tijdje geen adem in bed en dan schrik ik me dood. Of ik kom ’s avonds niet laat thuis en dan is alles donker binnen terwijl de auto voor de deur staat. Dan ben ik bang dat ik hem ergens vind,’ vertelde ze recent aan journaliste Nathalie Huigsloot.


En het is een reële angst die zij heeft, zo weet Dieuwertje. Ruim een jaar geleden lag ze met haar Peter in de echtelijke sponde toen ze midden in de nacht wakker werd en Peter op de rand van zijn bed zag zitten. “Ik kon al niet meer met hem communiceren. Hij was net geopereerd en bleek inwendige bloedingen te hebben. Niet veel later stond hier een ambulance, politie en brandweer voor de deur. Dat was echt traumatisch. Nou, traumatisch, maar ja, dat was gewoon echt afschuwelijk. Grote paniek, angst, dat was op het randje. Ik dacht echt: hij glijdt onder mijn handen vandaan. Het is een geluk dat ik altijd heel licht slaap bij hem, ik voel het altijd als er iets niet klopt. Of altijd – tot nu toe, laat ik hopen dat dat zo blijft.”

Na een mislukt huwelijk met fotograaf Paul de Bruin de vader van haar zoon Mick en dochter Sam, trouwde Dieuwertje Blok in 1992 opnieuw. Twintig jaar later zijn journalist Peter de Bie en Dieuwertje Blok nog altijd dolgelukkig samen, maar waar man Peter de Bie hoopte toen hij stopte met werken dat hij en Dieuwertje samen zouden kunnen gaan reizen of maandenlang op hun boerderij op Ibiza te kunnen gaan zitten pakte dat anders uit.

Dieuwertje vindt zich op haar 65ste nog veel te jong om niets te doen. Naast de drie weken dat zij presentatrice van het Sinterklaasjournaal is vult ze de rest van haar jaar met gastrollen in diverse televisieseries en theaterproducties. Ze doet vrijwilligerswerk bij onder meer de Hartstichting en VluchtelingenWerk Nederland en volgde Paul Witteman op in Podium Witteman dat nu Podium Klassiek heet. Dan is ze nog verteller bij kinderconcerten, spreekt ze luisterboeken in en schreef Dieuwertje Dragelijke lichtheid – Het tienerdagboek van mijn Joodse moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog nadat zij veertien jaar na de dood van haar Joodse moeder Hennie haar oorlogsdagboek had gevonden.