Dieetgoeroe stopt per direct: Sonja Bakker kopieerde voor haar boeken recepten uit Allerhande

0

(Beeld: Instagram Sonja Bakker)

Sonja Bakker stopt per direct nu aan het licht is gekomen dat ze niet alleen recepten van buitenlandse foodbloggers jatte om haar sociale media te vullen, maar ook recepten uit o.a. Allerhande gebruikt voor haar eigen kookboeken. De dieetgoeroe zegt na de nieuwe aantijgingen van plagiaat dat ze is uitgeput en behoefte heeft aan rust. “Het laatste anderhalf jaar heb ik veel tegenslagen gehad en dit is de nekslag”, aldus Sonja.


Begin september barste de plagiaatrel rond Sonja Bakker los nadat het Instagram-account van Sonja werd verwijderd nadat enkele foodbloggers haar hadden beschuldigd van receptendiefstal. Een van hen was Silvia Ribas Dunnirvine, die meerdere van haar culinaire ideeën herkende op het profiel van Bakker. De Amerikaanse nam een advocaat in de arm.  Foodblogger Ann Fulton beweert inmiddels ook dat haar recepten zijn gebruikt door Sonja. Dat beweren de makers van de sites leukerecepten.nl,  Fountain Avenue Kitchen en brendakookt.nl eveneens.

Bakker wees begin deze maand nog met de beschuldigende vinger naar haar team dat er ‘een potje’ van heeft gemaakt. “Ik speel het niet op één persoon. We hebben met het hele team gezeten. Er is een duidelijk gesprek geweest hoe dit allemaal in godsnaam heeft kunnen plaatsvinden. Het is heel gemakzuchtig geweest. Dat is de waarheid.’’ Ze ontkende dat ze haar medewerkers opdracht had gegeven de recepten te pikken.


Ze zei ook: Ondanks de fouten die ik op mijn Instagram heb gemaakt, ben ik geen oplichter. Twintig jaar heb ik op een eerlijke manier mijn boeken gemaakt. Die maak ik helemaal zelf in eigen beheer. Voor de foto’s huur ik een professioneel bedrijf in, dat alles nauwkeurig in beeld brengt. Ook de recepten bedenken we zelf.’’

Dat laatste blijkt nu na onderzoek van RTL Boulevard niet bepaald waar. het programma ontdekte dat Sonja bij het maken van haar boeken wel heel veel ‘inspiratie’ heeft opgedaan uit Alberts Heijn Allerhande. Zo schotel Sonja In haar boek La bella Italia 2  de lezer ‘Stoofvlees op z’n Italiaans’ voor, dat verdacht veel lijkt op een recept dat Allerhande 2014 publiceerde als ‘Italiaans stoofvlees’. Zelfs tekst gebruik stemt overeen.

In hetzelfde boek staat, zo schrijft Boulevard, een Italiaans mosselenrecept, dat vrijwel identiek is aan een recept in Allerhande en ook nog eens in vrijwel dezelfde bewoordingen. Ook in Sonja’s kookboek Streetfood zijn al zeven recepten ontdekt die te herleiden zijn naar artikelen in Allerhande. Ook hier is tekst een op een overgenomen.

“Na het nemen van de nodige maatregelen was ik ervan overtuigd dat ik daarmee het lek boven had”, zegt  Sonja tegen  RTL Boulevard toe. “Alles wees erop dat het bij recepten op Instagram was gebleven.” Maar dat blijkt dus niet zo te zijn.

Sonja zegt haar werk als schrijfster nu on hold te zetten voor onbepaalde tijd. “Ik ben momenteel erg van slag van en voel me 100 procent verantwoordelijk voor wat er gebeurd is. De komende periode heb ik behoefte aan rust.”Maar de kans is groot dat het knip-en plakwerk nog een duur juridisch staartje krijgt. Advocaat Christiaan Alberdingk, gespecialiseerd in auteursrecht, zegt tegen RTL Boulevard: “Het is duidelijk dat deze auteur met de oorspronkelijke recepten ernaast haar boeken heeft geschreven. Dit is in strijd met het auteursrecht. Je mag je wel laten inspireren door een recept van iemand anders en daar een heel eigen draai aan geven zodat het iets anders wordt, dat is toegestaan. Maar op het moment dat je te veel bewoordingen overneemt, bewoordingen die opvallen in een recept, ga je te ver.”

Alberdingk over het ‘knip-en-plakwerk’-voorbeeld in Sonja’s boeken: “Als voorbeeld heb je de gevulde avocado, daar zit dan als ingrediënt Johma gevulde-eitjessalade in. Dan ga je naar het recept van Sonja Bakker kijken, wat zit daar in? Johma gevulde-eitjessalade. Dan is er toch wel sprake van overname.” Hij vervolgt: ‘Wij hebben het over auteursrechtinbreuk, geen plagiaat. Ik ben niet de rechter, maar als ik de rechter zou zijn, dan zou ik zeggen: er is sprake van auteursrechtinbreuk.”