Diederik Gommers: volledige lockdown nodig om coronavirus te bedwingen

0

De voorzitter van de vereniging voor intensive care, Diederik Gommers, is klaar met wat hij noemt de ‘halfzachte maatregelen’ van het kabinet. Dat zegt hij in het AD over de cijfers die vandaag zijn bekendgemaakt. Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6504 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 5979 nieuwe besmettingen.

Terwijl iedereen hoopte dat de laatste maatregelen tot een afname van het aantal besmettingen zou leiden, kwamen er sinds gisteren juist meer dan 500 besmettingen bij. Gommers concludeert daaruit dat er hardere maatregelen nodig zijn. “Ik ben er een groot voorstander van dat we zo snel mogelijk in een lockdown gaan. En dan geen intelligente lockdown, maar een volledige. Anders verandert er niets.”


Hij erkent dat het afkondigen van een volledige lockdown een moeilijke beslissing is voor het kabinet. “Strengere maatregelen hebben absoluut economische consequenties, maar deze zachte aanpak ook. Want dit is niet effectief en het duurt nu langer.” Gommers zegt geen angst te willen zaaien, maar hij wil voorkomen dat de reguliere ziekenhuiszorg in het gedrang komt door de zorg voor covid-19-patiënten.