‘Die galbak’ – Massa is Kassa-ster Peter Gillis presenteert bewoners spookrekening van duizenden euro’s

0

Peter Gillis met vriendin Nicol

“Hij is nog op televisie geweest hè, die galbak”, verwijst bewoonster Mireille Ridderbosch naar het SBS6-programma ‘Massa is kassa’, de realityserie van Peter Gillis en zijn familie. “Vies ventje”, meent Ridderbosch. Kortom: er is weer gedonder op Oostappen Vakantiepark in Arnhem, waar vaste bewoners afgelopen week een rekening voor met water- en energie namens de Massa is Kassa-ster Peter Gillis kregen die tot duizenden euro’s hoger uitvielen dan normaal. “Geen uitleg, geen idee waar dit vandaan komt,” zegt een bewoner.


“De eigenaar wil ons wegpesten door het leven zuur te maken”, zegt een bewoner overtuigd tegen Omroep Gelderland die met meerdere bewoners sprak over die wat hoog uitgevallen rekeningen voor water en elektriciteit. Allemaal spreken ze anoniem, want zegt een van hen “Anders ben ik bang dat ik hier niet meer veilig ben”. De man laat wel de rekening van bijna 3700 euro zien voor zijn gas, water en elektra. Aan voorschot werd er bij hem 300 euro ingehouden, waardoor er nog een openstaande rekening van bijna 3400 euro ligt.

En daarmee komt hij er nog goed vanaf, want er zouden medebewoners zijn bij wie de rekening oploopt tot een jaarbedrag van 10.000 euro. “Dat zijn mensen die leven van de voedselbank en onder bewindvoering staan. Schandalig.” Het gaat volgens de man, zo zegt hij tegen Omroep Gelderland, in totaal om een kleine honderd ‘gedupeerde bewoners’.


Een andere bewoner heeft een bijbetaling van 2900 euro voorgeschoteld gekregen. “En ik doe al zuinig met elektra. Ik heb alleen een vriezer, koelkast, magnetron en televisie. Meer doe ik niet aan, zelfs geen lamp.” Ook zou er geen waarschuwing voor de aankomende tariefstijgingen zijn gegeven. “Geen uitleg, geen idee waar dit vandaan komt.”

De meeste vaste bewoners zouden zelf inmiddels liever vertrekken. “Liever heb ik een normale woning, maar dat is heel moeilijk. Je wordt ook niet geholpen door de gemeente. Er worden geen alternatieven geboden.”

De raadsman van het park, Marcel Senders, laat aan Omroep Gelderland weten dat de berekening van de energiekosten jarenlang te laag was. Volgens Senders heeft de parkeigenaar er op die manier steeds geld op toegelegd. In de overeenkomst met de bewoners staat volgens hem hoe dat tarief berekend moet worden. Dat is nu correct gebeurd, zegt Senders. “Zonder aanvullende vorderingen uit eerdere jaren.” Dat een nabetaling onplezierig is ‘kan zo zijn’, stelt de raadsman. Volgens hem kunnen de bewoners het vakantiepark benaderen voor een betalingsregeling. “Als we niets horen, gaan we ervan uit dat het zo passend is voor de bewoners.”

De gemeente Arnhem bemoeit zich inmiddels ook met de zaak. “Knap ingewikkeld en heel vervelend voor die mensen”, laat wethouder Ronald Paping aan Omroep Gelderland weten. “Maar we hebben geen middelen om er iets aan te doen.” Volgens hem is parkeigenaar Peter Gillis meerdere malen verzocht om iets te doen of laten. “Maar die trekt zijn eigen plan. Daar is moeilijk mee te praten.”

De bewoners laten weten een advocaat in de arm te nemen.Het vermogen van Peter Gillis, de man die in totaal tien vakantieparken runt, werd eerder geschat op 85 miljoen euro. Dat leverde hem een paar jaar geleden een plek in de Quote 500 op.