DE SLIMSTE MENS: Maarten van Rossem (79) wil komende 10 jaar nog niet wijken voor Herman van der Zandt

0

Mocht de KRO/NCRV denken met het binnenhalen van Herman van der Zandt de nieuwe presentator voor de kijkcijferhit De Slimste Mens te hebben binnengehaald dan is dat dat buiten de waard van Maarten van Rossem en Philip Freriks gerekend. Het duo wil, beiden 79 jaar, wil het programma nog zeker 10 jaar presenteren.

De overstap van Herman van der Zandt van de NOS naar KRO-NCRV zou er gekomen zijn na de belofte aan Van der Zandt dat hij de nieuwe presentator wordt van kijkcijferhit De Slimste Mens. Hij zou dan de rol van Philip Freriks overnemen. wie er op de plek van Maarten van Rossem komt is nog niet bekend.


Maar Freriks en Van Rossem, beiden net geen tachtig, lijken van wijken te willen weten. Maarten van Rossem in zijn podcast. “Ja, ik zag dat ook op Twitter. Dat hoe-heet-ie, Van der Zandt, overstapt naar de KRO-NCRV. Ik zou zeggen: bij deze speculatie moet ik constateren dat wij allebei nog leven en dat wij voorlopig niet van plan zijn om op te houden met leven.”

Vervolgens zegt Maarten: “Als deze waarnemers een beetje serieus nadenken, dan zien ze toch wel in dat mijn functie bij De Slimste Mens feitelijk nog dertig jaar vervuld kan worden door mijzelf. Ik zit gewoon in een stoel en een keer per kwartier zeg ik drie zinnen, dus dat is te doen, desnoods met een zuurstofflesje achter de stoel. Philip is gezond, die is niet zo dik als ik, die wandelt veel en is nog in topconditie. Dus dankjewel voor de suggestie van: ‘Kunnen die oude lullen nou niet eens een keer opsodemieteren?’, en: ‘Kunnen we niet eens lekker speculeren over wie dat zouden kunnen doen?’, maar ik vind het eerlijk gezegd nogal onbeleefd.”


Van Rossem vindt het een beetje respectloos om zo openlijk over hun opvolging te speculeren. “Voor veel mensen zijn wij eigenlijk al dood. Een soort van The Walking Dead die een programma presenteren. Hij zegt wel te stoppen als Freriks ermee ophoudt, maar dat is volgens Maarten de komende tien jaar niet aan de orde. “Ja, dat is wel het idee, dat ik dan ook stop, ja. Het programma zal dan, over tien jaar ofzo, gepresenteerd gaat worden door een of andere hupse blondine met zo’n vlecht. O ja, sorry, ik was even Herman vergeten. Dat is geen hupse blondine.”

Wat Herman de komende jaren moet gaan doen? daar heeft Maarten wel een idee over. “Ik neem aan dat hij bij de KRO-NCRV allerlei andere leuke dingen gaat doen. Iedereen gaat culturele programma’s maken. Jinek ook. Kennelijk is dat ineens in de mode gekomen. Ik denk ook dat ze ook wel zien dat talkshows een beetje een passeerstation is. Het zijn er te veel.”

Van Rossem heeft dan ook zeker niet zijn laatste Slimste Mens gemaakt. “Niet dat ik weet. Het kan natuurlijk zijn – je weet hoe Hilversum in elkaar zit – dat je ineens hoort dat je eigenlijk dood bent en dat de KRO-NCRV twee exemplaren van de pil van Drion toezendt van: u kunt uw verjaardag nog vieren, maar dan moet het ook maar eens een keer afgelopen zijn. Ik vind het bejaardendiscriminatie dat ze er zo vanzelfsprekend van uitgaan van: dat moet nu toch wel een keertje afgelopen zijn, dat zijn toch wrakken? Het zijn juist de dingen die Philip en ik doen – voor Philip kost het iets meer energie dan voor mij – ook voor de lange termijn een heel aantrekkelijk perspectief.”

tot slot zegt Van Rossem: “Ik vind het eigenlijk opmerkelijk. Is dat bij al die tv-gasten zo? Dat je al meteen begint te denken: kan die man niet eens opsodemieteren? Ik hoor dat hij al over de 50 is! ‘Hoezo? Is Wendy al 50? Ik wist dat helemaal niet! Zou ze niet eens op moeten donderen?’ (…) Ik heb persoonlijk de ambitie om door te gaan tot ik honderd ben.”