De man die MARCO BORSATO ‘ontmaskerde’, MICK VAN WELY, nu zelf geschorst vanwege ‘vunzige appjes’

0

Misdaadjournalist MIck van Wely van De Telegraaf schreef in zijn krant over het seksueel grensoverschrijdend gedrag van zanger Marco Borsato en noemde op tv plegers van seksuele delicten ’trappelende hyena’s die bij een veldje staan te wachten op weer een kwetsbare prooi’. Donderdag werd Van Wely zelf op non-actief gesteld na klachten van vrouwelijke collega’s over zijn
vunzige appjes.

Misdaadjournalist Mick van Wely van De Telegraaf is op non-actief gesteld na meldingen over seksueel ongewenst gedrag na meldingen door vrouwen bij een van de vertrouwenspersonen van het bedrijf. De Telegraaf schrijft in een verklaring dat de hoofdredactie vorige week donderdag op de hoogte gesteld van de beschuldigingen aan het adres van Van Wely.


Direct werd een onderzoek ingesteld en werd Van Wely uit voorzorg geschorst. Op basis van het onderzoek, dat extern door een onafhankelijke partij is getoetst, zijn sancties aan de misdaadverslaggever opgelegd die recht doen aan de bevindingen.

Een redacteur van De Telegraaf, die anoniem wil blijven, zegt in NRC, dat Van Wely (49) onder meer ‘vunzige appjes’ hebben gestuurd. Jonge vrouwelijke collega’s meldde hun klachten over Van Wely nadat die in praatprogramma’s op televisie als deskundige commentaar gaf over seksueel grensoverschrijdend gedrag dat  The Voice zou hebben plaatsgevonden.


Bij Beau zei hij op 20 januari van dit jaar dat plegers van seksuele delicten kunnen worden vergeleken met ’trappelende hyena’s die bij een veldje staan te wachten op weer een kwetsbare prooi’. Volgens Van Wely zat er ‘een systeem in’ waarbij nieuwe ‘busladingen’ van kandidaten voor de talentenjacht ‘geraffineerd worden besprongen.

Van Wely schreef met zijn collega John van den Heuvel voor De Telegraaf ook over beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag aan het adres van zanger Marco Borsato. Mick van Wely zegt in een verklaring zich te realiseren „dat ik met mijn handelen grenzen heb overschreden en bied daarvoor mijn excuses aan. Ik zal de komende tijd onder professionele begeleiding aan mezelf werken en hoop na een periode van non-actiefstelling mijn werkzaamheden te kunnen hervatten.”

Collega misdaadverslaggever John van den Heuvel met wie Van Wely veel verhalen samen schreef laat weten het ‘erg betreurenswaardig te vinden dat vrouwelijke collega’s van de redactie van De Telegraaf onheus bejegend zijn”. “Mick en ik hebben de afgelopen jaren veel meegemaakt en stonden soms onder extreme druk als gevolg van ernstige bedreigingen en beveiligingsmaatregelen. Ik wil Mick daarom nu niet laten vallen, maar mijn samenwerking met hem wordt de komende tijd opgeschort. Dat is verdrietig, maar het is onder deze omstandigheden helaas onvermijdelijk.”