De eerste prioriteit van Viruswaarheid-voorman Willem Engel is niet de avondklok: ‘Mijn eerste prioriteit is dat de hele boel in elkaar stort’

0

Wie mocht denken dat Viruswaarheid-voorman Willem Engel het om de in zijn ogen belachelijke coronamaatregelen te doen is heeft het bij het verkeerde eind. Het aanvechten van de coronaregels is slechts een stapje om een groter doel te bereiken. Zijn eerste prioriteit, zegt hij, is dat “de hele boel in elkaar stort”. En dat recalcitrante heeft hij niet van een vreemde. De familie Engel strijdt al decennia tegen de overheid. Zo ging vader Cees Engel door het leven als  ‘krottenkoning van Rotterdam’.

Viruswaarheid-voorman Willem Engel heeft zijn drang tot verzet tegen de overheid niet van een vreemde. Al tientallen jaren strijdt de familie Engel tegen de overheid. Dat begint allemaal 45 jaar geleden, in 1976, als vader Cees Engel gaat in beroep tegen een straf die hij als dienstplichtig militair krijgt, omdat hij zich onterecht zou hebben ziek gemeld. Cees Engel verliest rechtszaak op rechtszaak, maar kraait uiteindelijk victorie bij Europees Hof in Straatsburg. ‘Engel tegen Nederland’ wordt sindsdien beschouwd als een mijlpaalarrest, een historische uitspraak.


‘het is niet de laatste keer dat Willem Engels vader de krantenkoppen haalt in zijn strijd met het bevoegd gezag. In de jaren negentig bezit vader Engel meer dan duizend panden in Rotterdam, die hij slecht of niet  onderhoudt. Het levert Cees Engel de bijnaam ‘krottenkoning van Rotterdam’ op. In 1997 belandt vader Engel voornegen achter de tralies vanwege het toestaan van georganiseerde wietteelt in een deel van zijn woningen. Na jaren van juridische strijd koopt de gemeente Rotterdam in 2007 ten arren moede voor 14 miljoen de pandjes van ‘krotenkoning’ Engel.

Vader engel heeft zijn interesse dan al verplaatst naar waar hij camping Fort Oranje koopt. Ook hier maakt de Rotterdamse ‘krottenkoning’ zijn naam waar. Fort Oranje verloedert en wordt een vrijplaats voor criminelen. In de zomer van 2017 greep de overheid keihard in op wat de meest bekende (en beruchte) camping van Nederland was: Fort Oranje in Rijsbergen. Vader Cees Engel en familie-jurist Jeroen Pols, die ook Willem Engel bijstaat, krijgen zelfs een gebiedsverbod opgelegd, omdat ze de campingbewoners zouden ‘opruien’.


Willem Engel bevestigt tegen de NRC dat zijn strijd tegen het coronabeleid voor hem óók een strijd tegen ‘de overheid’ is die zijn familie alles heeft afgenomen. Voor Willem Engel, de man de politie ‘misdadigers’ of ‘bruinhemden’ noemt gaat zijn verzet al lang niet meer over corona?

Willem engel, zo schrijft de NCR, strijdt tegen hogere machten. Tegen ’techreuzen’ en ‘de WHO die corona zouden gebruiken om de wereldbevolking onder controle te krijgen. Ook de Nederlandse regering ‘spant in de visie van Willem engel samen met deze machtige partijen. Engel bepleit daarom een ‘fluwelen revolutie’, waarbij ‘Rutte en zijn team’ worden opgepakt en aangeklaagd. ‘En uiteindelijk”, zegt Engel tegen de krant, ‘moet ook de Tweede Kamer worden afgeschaft’ en worden vervangen door een stelsel waarbij ‘het volk’ zelf regeert via referenda.

Maar zegt voormalig dansleraar Willem Engel: “Ik blijf realistisch”. Er kan pas écht verandering komen ‘als het volk opstaat’.  Daarom zijn het nu nog even de coronaregels waar hij tegen vecht. Zijn eerste prioriteit? “Dat de hele boel in elkaar stort.”

 

Share.