5.6 Miljoen – Tv-viroloog Ab Osterhaus is dankzij aandelenbelang in vaccinbedrijf nu multimiljonair

0

Tv-viroloog Ab Osterhaus mocht 5,6 miljoen euro op de rekening van zijn bedrijf bijschrijven. Geld dat hij verdiende met zijn aandelenbelang in Viroclinics een bedrijf dat vaccins tegen de Mexicaanse griep ontwikkelde.

Het onderzoeksplatform Follow The Money dook in de jaarstukken van Abs bedrijf gedoken en kwam erachter dat er in 2018 5.6 miljoen op zijn rekening is bijgeschreven. Als Follow The Money de viroloog om uitleg vraagt reageert die met: weigert de viroloog in eerste instantie zich uit principe hierover uit te laten. ‘Dat is privé, daar heeft niemand iets mee te maken. Het is al vervelend genoeg dat deze informatie op straat ligt. Moet iedere wetenschapper straks zijn bankrekening prijsgeven?’


Ten langen leste stapt Osterhaus toch over zijn weerstand heen en bevestigt hij dat de verkoop van het aandelenbelang van 9,9 procent dat hij had in het bedrijf Viroclinics inderdaad 5,6 miljoen euro heeft opgeleverd. Dat aandelenbelang was ten tijde van de oprichting in 2009 nog 1.800 euro waard.

Volgens Follow The Money heeft hun onderzoek of de tv-viroloog financieel profiteert van zijn  voorspellingen over vroeger de Mexicaanse griep en nu het coronavirus geen bewijzen opgeleverd.


In 2009 kocht de overheid op advies van de viroloog 34 miljoen doses van het griepremmende vaccin Tamiflu ontwikkeld door Viroclinics,  een bedrijf dat vaccins tegen die griep ontwikkelde, en waarvan Oosterhaus aandeelhouder was .

Ondanks het gegeven dat Viroclinics een bedrijf is dat in de farmaceutische wereld opereert, verkocht – en verkoopt – het geen vaccins. Het is een laboratorium dat onderzoeksdiensten verleent aan farmaceutische bedrijven. Het bedrijf was voor het grootste deel in handen van het Erasmus MC, waar het een spin-off van was. ‘Toen we Viroclinics oprichtten, was er helemaal niet het perspectief dat zo’n soort bedrijfje ooit veel geld waard zou worden,’ zegt Osterhaus er zelf over tegen Follow the Money. ‘En ik heb 20 procent van mijn betaalde vaste baan opgegeven om het mee te helpen opbouwen.’

Het werd een succes: private-equityfonds Gilde Healthcare zag potentie in Viroclinics en kocht in 2013 het meerderheidsbelang van het Erasmus MC. De waardestijging vanaf dat moment is te danken aan de inspanningen van Gilde Healthcare. In 2017 werd Viroclinics voor tientallen miljoenen aan investeerder Parcom verkocht. 2017 Was ook het moment dat Osterhaus zijn aandelen verkocht. De 5,6 miljoen euro is de beloning die hij als aandeelhouder ontving voor het bedrijf dat hij zelf hielp opbouwen.

bron: follow the money