Daar is ‘zwarte Piet’ rapper Awasi weer – ‘Er is wat mis met Nederland’

0

Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022

Rapper Akwasi wil nog steeds geen sorry zeggen voor zijn geweldsaankondiging tegen Zwarte Piet. Zijn woorden leidde tot een fel gevoerd racismedebat in ons land. Spijt van zijn woorden, hoewel zelfs zijn eigen vader vond dat hij te ver was gegaan, heeft hij zeker niet. “Het gaat ook niet om mij, weet je. Er is niks mis met mij, er is wat mis met Nederland.”

Rapper Akwasi nog steeds geen sorry zeggen voor zijn geweldsaankondiging tegen Zwarte Piet. En dat had zelfs zijn vader graag gezien. “Mijn vader vond wel dat ik excuses moest maken, maar hij komt uit een tijd waarin je werkte voor een baas en je plaats wist. Ik ben mijn eigen baas en zeg wat ik wil. Niemand kan mij ontslaan, als je niet uitkijkt ontsla ik jou,“ zegt hij vandaag in Het Parool.


Afgelopen november zorgde Akwasi voor veel tumult dat te zeggen wanneer hij en Zwarte Piet zou zien, hij die op het gezicht zal trappen. Die commotie over zijn woorden begrijpt hij nog altijd niet. “Op de dag zelf was er niets aan de hand, de dagen erna ook niet. Pas later in de week, toen allerlei rechtse media ermee aan de haal gingen, ging het mis. Daarvoor was er alleen lof, respect en bewondering.”

Net zo min als hij begrijpt dat een groot deel van Nederland na die woorden hem verguisde. Ik heb nooit een blad voor de mond genomen, droeg altijd al het hart op de tong. Alleen heb ik op de Dam iets gezegd dat blijkbaar zo recht voor zijn raap was dat mensen er heel oncomfortabel van worden. Ik ben bedreigd, ja.” De artiest zal het allemaal wordt zijn. Hij is niet de schuldige. “Het gaat ook niet om mij, weet je. Er is niks mis met mij, er is wat mis met Nederland.”


Dat PVV-leider Geert Wilders zich tegen hem keerde, “Waar zijn de voorgedrukte aangifteformulieren? Waar is de boosheid van Rutte? Of meten we met twee maten met een dubbele moraal, premier? Over discriminatie gesproken”, doet hem niets zo vertelt hij aan de krant. “Haha… Hij had het in datzelfde racismedebat ook over mij. Ik voel me niet geroepen daar op te reageren. Dat zou een verspilling van woorden zijn, ik sta erboven. Iemand moet de volwassene zijn.”

Liever dan Wilders ziet hij politici als Sylvana Simons. “Ik ken haar persoonlijk, ja. Kenden maar meer mensen haar echt. Ze is een supersympathiek mens.”

Share.